Punainen viiva The Quiz

Punainen viiva The Quiz - ohjeet

Punainen viiva The Quiz on online-tietokilpailu, jossa oppilaat vastaavat esitykseen liittyvän tietokilpailun kysymyksiin kännykän avulla. Peliä voi pelata yksin, pareittain tai pienryhmissä. Pelin kysymykset, vastaukset ja peliohjelma löytyvät Kahoot!-palvelun avulla. Palvelu vaatii hieman teknologian käyttöä, mutta on helppo ja todella hauska tapa vetää tietokilpailu.

Tarvitsette:

  1. Opettajalle tietokoneen jossa on internet-yhteys.
  2. Videotykin, jolla pelin kysymykset heijastetaan näkyville (myös iso näyttö kelpaa).
  3. Oppilaille älypuhelimet, joissa on internet-yhteys. (Jos pelaatte useamman hengen joukkueissa, yksi puhelin/joukkue riittää.)

Peli kestää n. 30 – 45 min ja jos haluatte, voitte keskustella pelistä ja sen aihepiireistä lisää pelin jälkeen.

Hyvä tietää ennen kuin aloitatte pelaamisen:

  • Ennen pelin alkamista vetäjä näkee pelin aloitussivulla tietokilpailun kysymykset listattuna.
  • Kysymyksiä on yhteensä 18, mikä kannattaa kertoa pelaajille.
  • Vetäjän ei tarvitse tietää vastauksia, sillä ohjelma tietää ja kertoo ne.
  • Jokaiseen kysymykseen on aikaa vastata 90 sekuntia ja myös nopeudesta saa pisteitä eli pelaajien kannattaa vastata oikein ja nopeasti.
  • Joihinkin kysymyksiin sopii useampi vastausvaihtoehto. Pelaaja pystyy kuitenkin lukitsemaan vain yhden vaihtoehdon.

Tarkat ohjeet tietokilpailun vetämiseen ja pelaamiseen:

  1. Avaa pelin ohjaussivu eli aloitussivu tästä.
  2. Jos haluat, lue lista kysymyksistä aloitussivulta.
  3. Paina PLAY.
  4. Paina START NOW.
  5. Valitse, pelaatteko yksilöpeliä vai joukkuepeliä.
  6. Pyydä oppilaita siirtymään kännyköillään internet-sivulle kahoot.it
  7. Siirry ohjaussivulla eteenpäin, jonka jälkeen näet pelikoodin.
  8. Anna oppilaille Game Pin -pelikoodi, jonka näet sivulta, jolla olet tällä hetkellä, jos olet edennyt ohjeiden mukaan.
  9. Oppilaat tai joukkueet luovat vielä oman nimimerkin, jonka he kirjoittavat kännykän ruutuun pyydettyyn kohtaan.
  10. Tarkista, että kaikki näkevät oman nimimerkkinsä valkokankaalla tai tietokoneen näytöllä.
  11. Peli on valmis alkamaan.
  12. Seuraa näytön ohjeita, jotta voit ohjata peliä eteenpäin. Pääset eteenpäin pelissä painamalla NEXT.
  13. Kuhunkin kysymykseen on aikaa vastata 90 sekuntia. Nopeudesta saa pisteitä, mikä kannattaa kertoa oppilaille.
  14. Kysymyksiä on 18, mikä kannattaa sekin kertoa.
  15. Joihinkin kysymyksiin sopii useampi vastaus, mutta vain yhden voi valita. Tämäkin kannattaa mainita.
  16. Kunkin kysymyksen jälkeen oppilaat näkevät omalta näytöltään, oliko vastaus oikein vai väärin.
  17. Näet oikeat vastaukset vastaussivulta. Lisäksi näet koonnin kaikkien pelaajien ehdottamista vastauksista. Voit kertoa halutessasi oppilaille lisätietoa vastauksesta. Lisätiedot ovat näiden ohjeiden alapuolella.
  18. Jos haluat lopuksi tallentaa pelitulokset, paina kohdasta Save Results. Tulokset voi tallentaa vain heti pelin jälkeen: muuten ne katoavat.
  19. Hauskaa peliä!

Lisätiedot tietokilpailun oikeisiin vastauksiin (voit lukea lisätiedon jokaisen vastauksen jälkeen):

  1. Ilmari Kianto syntyi vuonna 1874 Pulkkilassa Pohjanmaalla ja kuoli vuonna 1970 Helsingissä.
  2. Kianto kirjoitti korpikylien metsien asukkaista eli kansan syvistä riveistä. Hän kirjoitti usein humoristinen pilke silmäkulmassa.
  3. Ilmari Calamnius, sittemmin Kianto, tunnettiin myös nimellä Iki-Kianto. Hänen puumerkkinsä oli Tursaansydän. Tursas eli Iki-Turso tai Iku-Turso oli muinainen suomalainen jumalhahmo.
  4. Punainen viiva ilmestyi vuonna 1909, kaksi vuotta ensimmäisten eduskuntavaalien jälkeen.
  5. Suomen yksikamarisen eduskunnan ensimmäiset eduskuntavaalit järjestettiin 15. ja 16. maaliskuuta vuonna 1907. Suomi oli silloin autonominen osa Venäjää. Suomen Sosialidemokraattinen Puolue sai vaaleissa eniten ääniä.
  6. Punaisen viivan päähenkilöt ovat Topi Ja Riika. Myös Topias ja Retriika olisivat oikeita vastauksia, mutta Topias kirjoitetaan tosiaan kovalla p-kirjaimella – ei pehmeällä, kuten yhdessä vastausvaihtoehdossa.
  7. Soli-Sali-ratti on Ilmari Kiannon kieltä. Se on Punainen viiva -romaanin korpikansan käyttämä nimitys sosiaalidemokraateista.
  8. Agitaattorit eli kansankiihottajat liittyvät olennaisesti vuoden 1907 vaaleihin. Puolueet yrittivät kerätä ääniä kiertelevien matka-agitaattoreiden avulla. Punainen viiva -romaanissa on kohtaus, jossa agitaattori Puntarpää julistaa sanomaansa Kainuun korpikansalle.
  9. Kiannon kieli on hersyvää ja paikoin vierasta nykylukijalle. Esimerkiksi lampare lekottaa tarkoittaa, että lampi oleilee paikallaan.
  10. Red Nose Company on perustettu vuonna 2005. Teatterissa on jäsenenä 10 ammattinäyttelijää. Kyseessä on kiertueteatteri, joka esiintyy ympäri Suomea.
  11. Red Nose Companyn Punainen viiva sai ensi-iltansa vuonna 2016. Timolla ja Tuukalla on takana yli 70 esitystä ympäri Suomen. Jokainen esitys on ollut erilainen, sillä jokainen esitys sisältää myös improvisaatiota: impulsseihin tarttumista ja hetkessä luomista.
  12. Teatterin terminologiassa tragedialla tarkoitetaan murhenäytelmää ja komedialla huvinäytelmää. Tragikomediat ovat sekä traagisia että koomisia. Red Nose Companyn Punaista viivaa voi luonnehtia tragikomediaksi.
  13. Kaikki vaihtoehdot ovat oikein! Klovnerialla on monipuoliset juuret ja pitkät perinteet.
  14. Punainen nenä ja improvisaatio ovat oikein! Sen sijaan sirkustemput eivät ole teatteriklovneriassa olennaisia. Sirkusklovneria on eri asia kuin teatteriklovneria.
  15. Tuukka Vasaman klovnihahmon nimi on Mike ja Timo Ruuskasen klovnihahmon nimi on Zin. Klovnit esittävät Punainen viiva -näytelmässä useita rooleja, mm. romaanin Topia ja Riikaa.
  16. Iggy Pop, oikealta nimeltään James Newell Osterberg Jr., syntyi vuonna 1947 Michiganissa, Yhdysvalloissa. Hän on yksi merkittävimpiä punk-rockin kehittäjiä ja kuuluisa mm. voimakkaasta lavaesiintymisestään.
  17. Ilmari ”Iki” Kianto oli ikään kuin oman aikansa Iggy Pop – kantaaottava hahmo, joka ei tyytynyt seuraamaan sivusta maailman menoa vaan pyrki vaikuttamaan siihen muun muassa kirjoittamalla.
  18. Lust for Life on Iggy Popin toinen sooloalbumi, joka alkaa nimikkokappaleella Lust for Life. Albumin myötä Iggy Popista tuli rock-tähti. Iggy Pop teki kappaleen yhdessä David Bowien kanssa.

Jos haluatte vielä keskustella esityksestä ja purkaa katsomiskokemusta, lisää tehtäviä ja kysymyksiä löytyy opettajan sivujen lisämateriaalit-kohdasta.

Palaa takaisin opettajan sivuille tai oppilaan sivuille.