Kejsarens nya kläder – efterarbete

Kejsarens nya kläder - efterarbete

Kuva: Ukko-Pekka Jaakkola

Bästa lärare! På den här sidan har vi samlat uppgifter som man kan göra efter föreställningen. Vi rekommenderar att du bekantar dej med materialet på förhand och väljer uppgifter som passar just din elevgrupp.

1. Vad lär vi oss av detta; berättelsen sensmoral

Intrigen i korthet:

En fåfäng kejsare anlitar ett par skräddare för att sy nya fina kläder åt honom. Skräddarna är skurkar, som besluter sej för att lura kejsaren. De ber kejsaren om guldpengar och dyra material för att kunna skapa en enastående dräkt åt kejsaren.

I verkligheten låtsastillverkar skojarna kläderna av tyg som inte finns, medan de säger att det bara är intelligenta människor som kan se tyget. Om någon inte ser tyget betyder det alltså att han är dum.

Ingen vågar säja högt att de inte kan se kläderna, eftersom ingen vill bli avslöjad som dum. Inte ens kejsaren kan se dräkten, men för att ingen ska tro att han är dum så intalar kejsaren sej själv och alla andra att han kan det.

En vacker dag är det dags för kejsaren att förevisa de nya, fantastiska kläderna för folket. Alla stadens invånare beundrar kejsarens kläder – som alltså inte existerar – ända tills ett litet barn plötsligt ropar att kejsaren inte har några kläder. Då vågar även folket tro sina egna ögon och inser att kejsaren faktiskt inte har någonting på sig överhuvudtaget.

Uppgifter:

  1. Vad är det som sagan Kejsarens nya kläder i grund och botten handlar om?
  2. Vad vill sagan lära oss, d.v.s. vad är berättelsens budskap?
  3. Hur skulle Kejsaren ha kunnat klara sej ur knipan?
  4. Varför ljög skurkarna för Kejsaren? Ville de lära kejsaren någonting? Ville de lära folket någonting? Vad skulle det kunna vara?
  5. Gjorde skurkarna fel när de lurade alla?
  6. Hur och varför spreds lögnen i sagan? Hur skulle man ha kunnat stoppa det?
  7. Har du någon gång lurats? Varför lurades du? Vad hände sen, vad fick det för följder?
  8. Hur kan man veta vad som är sant och vad som är lögn? Hur känner man igen en lögn

2. Författaren H.C. ANDERSEN


Hans Christian Andersen var en dansk författare och poet, som levde under åren 1805 – 1875. Man minns honom speciellt för hans sagor. De mest kända är:

  • Kejsarens nya kläder
  • Den lilla sjöjungfrun
  • Prinsessan på ärten
  • Den fula ankungen
  • Snödrottningen

Det har även gjorts teaterföreställningar och filmer av flere av Andersens berättelser. Disneys tecknade film om den lilla sjöjungfrun (1989) har gjort sin rödhåriga sjöjungfru Ariel till en världskändis. Snödrottningen har i Finland stått som förlaga för både en film (1986) och en balett (2012). Den mest kända versionen av sagan torde ändå vara Disneyanimationen ”Frozen” (2013).

Uppgifter:

  1. Vilka av de ovannämnda Andersen-sagorna känner du till från tidigare? Vilka har du läst? Vilka har du sett som film? Minns du vad de handlar om?
  2. Vilken är din favoritsaga eller film?
  3. Läs gärna i klassen ännu någon annan saga av H.C. Andersen.

© 2018-2021 Red Nose Company / Hanna Häyhä och Tuukka Vasama