Lämminhenkinen komedia ystävyydestä ja idealismista

Don Quijote

Jos et ole vielä tutustunut tähän parivaljakkoon, nyt on korkea aika! Red Nose Companyn huippukoomikot Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama ovat kiertäneet Suomea jo seitsemän vuoden ajan ja hurmanneet yli 60 000 katsojaa.

Miguel de Cervantesin klassikkoromaani on kaikkien road trippien esiäiti. Don Quijote hyökkää sankarillisesti kaikkia maailman vääryyksiä vastaan, seuranaan uskollinen aseenkantaja Sancho Panza. Maisemassa siintävät tuulimyllyt, ja matkantekoa säestää svengaava livemusiikki.

Esityksen on ohjannut Tampereen Työväen Teatterin johtaja Otso Kautto, joka tuntee espanjalaisen kulttuurin kuin omat taskunsa. Esitys tarjoaa katsojalle aimo annoksen historiatietoa ja sivistystä – ja monet hyvät naurut.

Esitys on yhteistuotanto Teatteri Quo Vadiksen, Kuopion kaupunginteatterin, Lahden Kaupunginteatterin, Tampereen Työväen Teatterin ja Turun Kaupunginteatterin kanssa.

Kesto: n. 2h 15min, sisältää väliajan.
Ikäsuositus: Aikuisille sekä nuorille 13-vuotiaasta ylöspäin.

Esityksestä on suunnitteilla englannin- ja espanjankieliset versiot

Työryhmä

Näyttämöllä: Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama
Ohjaus: Otso Kautto
Esitysdramaturgia: Timo Ruuskanen, Tuukka Vasama ja Otso Kautto
Alkuperäinen teos: Miguel de Cervantes
Käännös: Jyrki Lappi-Seppälä
Valosuunnittelu: Jere Kolehmainen
Tuotanto: Niina Bergius ja Anna Jauhola / Red Nose Company
Ensi-ilta: 24.1.2019 Teatteri Avoimet Ovet, Helsinki.


KRITIIKIT JA PALAUTTEET

”Näin välitöntä, estotonta ja ihmisellistä klovneriaa en ole aikaisemmin nähnyt. Esityksen jälkeen yleisö taputtaa seisaaltaan, tungeksii aulassa yhteiskuviin klovnien kanssa, ja ostaa heistä jokunen alkuteoksenkin matkaansa.” ★★★★★ Aamulehti, Markus Määttänen (Koko arvostelu, tilaajille)

”Teoksen syvempi analyysi kumpuaa juuri klovnien välisen suhteen dynamiikasta sekä esiintyjien oman elämän että Cervantesin tuotannon ristivalotuksesta. Kommenttiraitana kulkevat Miken ja Zinin tutusti kitaralla, ukulelella ja melodikalla säestämät kappaleet.” ★★★★ HS, Laura Kytölä (Koko arvostelu, tilaajille)

”Näyttelijöiden yhteispeli on virtuoottista ja se saa vuoroin impulsiivisia, vuoroin sofistikoituneita
sävyjä”
Åbo Underrättelser, Ann-Christine Snickars (Koko arvostelu, tilaajille)

”Jo pelkästään heidän ansiostaan tarina siirtyy sopivasti uudelle vuosituhannelle, kunnioittaen kuitenkin de Carvanten alkuperäistä tarinaa.” smackthejack.net, Jukka L. Savolainen (Koko arvostelu)

”Turun kaupunginteatterissa oli Red Nose Companyn Don Quijote, luultavasti parasta klovneriaa pitkiin aikoihin. Tuhti teos kokonaisuudessaan, toinen puolisko lyhyempi ja musiikintäytteisempi ja (kerrankin jossain taideteoksessa) loppu pelkkää rautaa. Huvittava, koskettava, lähelle tuleva kokonaisuus vanhan kirjaklassikon pohjalta, joka kyseenalaistaa yhden koko teoksen pääpointeista, kaikkien ihmisten perus-arjen ja itsensäkin siinä samassa.” – Katsoja

”Upeaa klovneriaa, ajoitukset ja kaikki täydellisesti kohdillaan. Yleisö otettiin mukaan ihanasti. Minulle heräsi paljon ajatuksia esityksestä, se kommentoi niin moneen suuntaan ja keskusteli yleisesti ajankohtaisten ja myös omassa elämässäni pinnalla olevien asioiden kanssa”  – Katsoja

”Vallattomuudellaan valloittava klovnipari” – Katsoja

”Saumaton lopputulos” – Katsoja


TEKIJÄT

Timo Ruuskanen (s. 1973) on Teatterikorkeakoulusta valmistunut helsinkiläinen näyttelijä. Hän työskentelee teatterissa, televisiossa ja elokuvissa. Timo on näytellyt sekä suurissa teattereissa (mm. Kansallisteatteri, Helsingin, Espoon ja Kuopion kaupunginteatterit) että lukuisissa vapaan kentän ryhmissä. Erityisosaamisena hänellä on klovneria, improvisaatio sekä nukketeatteri, joita kaikkia hän myös opettaa. Hän on myös käsikirjoittanut ja ohjannut useita näytelmiä. Timo puhuu sujuvasti englantia, espanjaa ja ruotsia. Vuonna 2019 hän työskentelee Suomen kulttuurirahaston yksivuotisella apurahalla.

Tuukka Vasama (s. 1975) on työskennellyt Red Nose Companyssa sen perustamisesta lähtien, vuodesta 2005. Hän on vastannut ryhmän operatiivisesta toiminnasta vuodesta 2008 ja toimii tällä hetkellä ryhmän toiminnanjohtajan. Hän on pitkän linjan freelance-näyttelijä, runonlausuja ja esitystaiteilija. Hänen monologiesityksiään on palkittu festivaaleilla Saksassa, Liettuassa ja Kajaanissa. Taiteellisten ansioidensa ohella hän on ollut perustamassa Eskus – Esitystaiteen keskusta Helsinkiin ja kaksikielistä kulttuuritalo Lilla Villania Sipooseen. Hänellä on vankka kokemus ideoiden jalostamisesta suuriksi hankkeiksi, ja hän ymmärtää hyvin prosessien sekä taiteelliset että tuotannolliset lainalaisuudet.

Otso Kautto (s.1962) on helsinkiläinen kirjailija, palkittu teatteriohjaaja ja esiintyvä runoilija. Kautto valittiin vuonna 2019 johtajaksi Tampereen Työväen Teatteriin, joka on yksi Suomen kolmesta kansallisesta päänäyttämöstä. Otso on ohjannut sekä suurissa taloissa että pienissä ryhmissä, ennen kaikkea Teatteri Quo Vadiksessa ja Suomen Kansallisteatterissa. Hän esittää runouttaan The Poetry Bandissä ja suorittaa tohtoriopintoja Taideyliopistossa aiheenaan rituaalin taju. Hän on vieraillut festivaaleilla mm. Meksikossa, Chilessä, Espanjassa, Ranskassa, Saksassa, Ruotsissa, Venäjällä, Puolassa ja Belgiassa.


Lokakuu

Aika Esitys Liput
10.10.2020 18:00 Teatteriravintola Ilo, Mikkeli Suomeksi
Osta liput

Marraskuu

Aika Esitys Liput
13.11.2020 19:00 Monikkosali, Nurmijärvi Suomeksi
Osta liput

Galleria