Circo Aereo & Red Nose Company
Silvennoinen, Puolanto, Puolanto, Seppälä, Rahijärvi

Catwalk

”Puolannon mutkaton yleisökontakti muotishown alusta lähtien on Catwalkin hauskinta antia. – – Mitään turhanpäiväistä höpsöttelyä vaatteilla ilkamoiva Catwalk ei ole. Se viettelee taitavasti naurun keinoin miettimään vaatteita, muotia ja loputonta tarvettamme viestiä niillä omaa ainutlaatuisuuttamme.”
– Teatteri&Tanssi+Sirkus-lehti Raisa Rauhamaa

”Klovnerian helmi”
– Katsojakommentti Eija Ahvo

”Fantastinen esitys”
– Katsojakommentti Annika Huvinen

”Raikas ja hauska”
– Katsojakommentti Taina

”Herkkyyttä, koskettavuutta, tyylikkyyttä, ihmeellisiä vaatteita, yleisön osallistamista ja mahtava juksaus.”
– Katsojakommentti Päivi K. Järvinen

Vaatteita rakastava klovni Mindy aikoo valloittaa catwalkin. Hän sukeltaa pohjattoman vaatekaappinsa sisuksiin ja sukeutuu toinen toistaan kerroksellisempiin asukokonaisuuksiin päästäkseen huippumalliksi. Onnistuuko hän tavoitteessaan ilman apua?

Catwalk tutkii esilläoloa vaatteiden esittelemisen, supermallin esittämisen sekä klovnin havaintojen kautta. Miten vaatteet liikuttavat, muokkaavat ja määrittävät meitä? Mitä niillä ilmaistaan? Mitä on muoti?

Esitys nostaa esiin näyttävien asujen lisäksi muotiteollisuuteen liittyviä ristiriitoja, mutta tekee sen nautiskellen ja eri tyyleillä leikkien. Kuinka monta kertaa saman vaatteen voi kontekstualisoida ja käyttää uudelleen? Kaikki esityksessä käytetyt vaatteet ja asusteet ovat kierrätettyjä ja peräisin työryhmän jäsenten omista kokoelmista.

Circo Aereo
Circo Aereo on Suomen ensimmäinen ja pisimpään toiminut nykysirkusryhmä. Circo Aereon taiteellisella työllä on ollut keskeinen merkitys uuden sirkuksen kehityksessä itsenäiseksi taidemuodoksi Suomessa sekä suomalaisen sirkustaiteen kansainvälisessä läpimurrossa 2000-luvulla. Tällä esityksellä Circo Aereo tulee palanneeksi syntyjuurilleen, sillä ryhmän ensimmäinen teos tuotettiin 90-luvulla yhteistyössä Tanssiteatteri Hurjaruuthin kanssa juuri tällä samaisella näyttämöllä.

Red Nose Company
Red Nose Company on tuonut uuden taiteenlajin – teatteriklovnerian – Suomen teatterikartalle. Ryhmä on vakiinnuttanut paikkansa keskisuurena kiertueteatterina, jolla on esityksiä kaikenikäisille. Ryhmän persoonalliset, korkealaatuiset esitykset kiinnostavat laajoja yleisöjä ympäri Suomea. Ryhmän esityksillä on poikkeuksellisen pitkä elinkaari, mikä tukee kestävää kehitystä. Tämä on Red Nose Companyn toinen vierailu Punainen helmi -klovnifestivaaleilla.

Työryhmä

Sanna Silvennoinen, ohjaus

Sanna Silvennoinen on työskennellyt yli 20 vuotta nykysirkuksen parissa. Hän on toiminut ohjaajana ja sirkuskoreografina mm. Tanssiteatteri Hurjaruuthin Talvisirkuksissa, Suomen Kansallisoopperassa ja Kansallisteatterissa. Hän on ohjannut yleisömenestykset Talvisirkus Rakkaus ja Talvisirkus Vauhti, Lion- The Weird and Magical Abradabra Lion Shown sekä klovni Thom Moncktonin sooloteokset The Pianist ja The Artist.

Silvennoisen ohjaamia teoksia on nähty alan festivaaleilla ja eri teattereissa eri puolella Eurooppaa, Kanadassa, Yhdysvalloissa, Australiassa, Aasiassa ja Uudessa-Seelannissa. Vuonna 2020 Silvennoiselle myönnettiin Teatteri- ja mediatyöntekijöiden jakama Maineteko-palkinto ansiokkaasta ja määrätietoisesta työstä sirkuskentällä. Silvennoisen työ Circo Aereo -ryhmän parissa on vaikuttanut osaltaan suomalaiseen nykysirkukseen kohdistuvaan kansainväliseen arvostukseen.

Minna Puolanto, Clown Mindy

Minna Puolanto on helsinkiläinen näyttelijä, tanssija ja käsikirjoittaja (TeaK: TeM 2005/TanssitM 1995). Puolanto on työskennellyt monipuolisesti teattereissa, elokuvissa, tv:ssä ja radiossa. Hän on viime vuosina erikoistunut teatteriklovneriaan ja tehnyt esityksiä Red Nose Companyssä (Babylon, RÉvolution, Ilmastotunti). Hänen Babylon-klovninsa nimikkoesitys oli vuoden 2018 teatteritapaus Suomessa. Esityksen on nähnyt yli 10000 katsojaa. Kaikki edellä mainitut esitykset kiertävät edelleen. Puolannon näytelmäkäsikirjoituksia ovat mm. Kaksi luisevaa rusakkoa (Teatteri Takomo 2021), Pitkän liiton salaisuus (Ylen Radioteatteri 2017) ja Kuolema korjaa univelat (KokoTeatteri 2010). Puolanto palkittiin Kuolema korjaa univelat -monologistaan 3. palkinnolla MonoBaltija-festivaalilla Liettuassa 2012.

Veikko Seppälä, vaatesuunnittelu ja muotiasiantuntijuus

(AKA Veikko De Luxe) on suunnittelija, ompelija ja taiteilija, joka työskentelee muodin ja pukeutumisen parissa. Seppälän työskentelyn keskiössä on kestävä kehitys ja tekstiilien ja vaatteiden uusiokäyttö. Hän on valmistunut Milanon Istituto Europeo di Designista 2020, ja hänen töitään on julkaistu Vogue Talents-liitteessä. Seppälä on järjestänyt omia näyttelyitä muoti- sekä tekstiiliteoksistaan ja yhteisiä näyttelyitä kuvataiteilija Anetta Lukjanovan kanssa. Tämän lisäksi hän kuratoi MMUOTO-ryhmänäyttelyitä.

Juho Rahijärvi, valosuunnittelu

Juho Rahijärvi on 25-vuotisen uransa aikana työskennellyt n. 150:n näyttämöteoksen valosuunnittelijana. Hän on toiminut Circo Aereon teknisenä johtajana ja sirkustekniikan
suunnittelijana vuodesta 2005 lähtien.

Jere Kolehmainen, äänisuunnittelu ja musiikkivalinnat

Jere Kolehmainen on teatteritaiteen moniosaaja. Hän on valmistunut teatteri-ilmaisun ohjaajaksi (AMK) Metropolian ammattikorkeakoulusta vuonna 2014. Kolehmainen suunnittelee valoja ja ääniä (mm. Red Nose Company, Espoon kaupunginteatteri, Teatteri Avoimet ovet). Lisäksi hän tekee musiikkia (mm. Kielo Ilona ja Lastenorkesteri Käpylehmä) sekä näyttelee improvisaatioryhmissä (mm. Kolina).

Ensi-ilta 16.2.2023 Hurjaruuthin näyttämö, Kaapelitehdas

Kieli: englanti ja suomi

Esitys on yhteistuotanto Circo Aereon ja Red Nose Companyn kanssa.