Viiden tähden täysosuma ★★★★★

– Rohkea komedia vallasta

Babylon

Hykerryttävän hauska Babylon käsittelee vallankäyttöä naisnäkökulmasta.

 

Esityksessä Babylon (Minna Puolanto) haluaa ratkaista kaikki valtaan liittyvät ydinkysymykset. Tässä häntä auttaa palvelija Ré (Hanna Seppä). Esitys porautuu erilaisiin vallankäyttötilanteisiin. Klovnit tuovat näyttämölle omakohtaisten kokemustensa lisäksi monenlaisia valtikan heiluttajia Madonnasta Ronaldoon ja Katariina Suuresta Donald Trumpiin.

Marielle Eklund-Vasaman ohjaama teos tutkii eri sukupuolten välisiä valtarakenteita. Se antaa näin oman puheenvuoronsa käynnissä olevaan #metoo -vallankumoukseen.

Babylon oli syksyn 2018 teatteritapaus. Esitys oli myös osa vuoden 2019 Tampereen Teatterikesän pääohjelmistoa!

Kesto: 1h 30min, ei väliaikaa.
Ikäsuositus: Aikuisille sekä nuorille 13-vuotiaasta ylöspäin.
Esitys on suunnattu koululaisryhmille lukioikäisistä ylöspäin.

Esityksestä on tekeillä englanninkielinen versio

 

Työryhmä

Käsikirjoitus ja esitysdramaturgia Minna Puolanto, Marielle Eklund-Vasama ja muu työryhmä
Ohjaus Marielle Eklund-Vasama
Näyttämöllä Minna Puolanto ja Hanna Seppä
Valo- ja äänisuunnittelu Juha Tuisku
Pukusuunnittelu Virve Balk
Valokuvat Mark Sergeev
Tuotanto Minna Puolanto, Niina Bergius, Aino Torikka, Anna Jauhola ja Mika Vainio / Red Nose Company

Yhteistuotanto Kanneltalon kanssa. Ensi-ilta oli Kanneltalossa, Helsingissä 19.9.2018.

 

KRITIIKIT JA PALAUTTEET

★★★★★ ”Täysosuma. Taitavasti rakennettu esitys… – …läkähdyttävän hauskoja. – Puolanto todella taitaa henkilökohtaisen jalostamisen yleiseksi. – Sepän ja Puolannon yhteistyö on saumatonta. – Klovnit näyttävät, että teatterin taika syntyy lopulta yksinkertaisuudesta: siitä, kun salissa on valo, valokeilassa taitava näyttelijä ja pieni punainen nenä.”
– HS Laura Kytölä (Koko arvostelu)

”En oo ollu mikään teatteri-ihminen, vaan enemmän elokuvan ystävä. En uskonu, et voisin tykätä teatterista, mut tää esitys räjäytti mun tajunnan! Mä itkin ja nauroin ja itkin ja nauroin. Ihan huikea!”
– katsoja

”Puolanto ja Seppä punaisine nenineen hallitsevat klovnerian sekä liioittelevan että minimalistisen liikekielen. Etenkin Puolannon hahmo on välillä sekä hulvattoman hauska että henkilökohtaisuudessaan myös riipaisevan koskettava. – – Babylon onnistuu kutittelemaan myös katsojan kipupisteitä – – Babylon on monella tapaa voimaannuttava esitys, joka valaa uskoa huumorin voimaan.”
– Uusi Aika, Tarja Tiilimäki

”Babylon on kertomus vallasta, nähtynä kahden klovnin näkökulmasta. Esitys on ilottelevan feministinen, suorapuheinen ja julmetun hauska.”
– YLE Tuula Viitaniemi (Koko arvostelu)

”Aivan huima esitys! Viisaita havaintoja ja rankkaa nauramista.”
– katsoja

”Ihastusta herätti, kuinka hienosti oli näytetty eri valta-asetelmat ja miten klovnien meikit antoivat mahdollisuuden nähdä esiintyjien silmien liikkeet erittäin tarkasti.”
– lukiolainen

 

TEKIJÄT

Minna Puolanto (s. 1972) on valmistunut Teatterikorkeakoulusta sekä näyttelijäksi (2005) että tanssijaksi (1995). Puolanto on näytellyt Suomessa monissa eri kaupungeissa niin isoissa teattereissa kuin pienissä ryhmissäkin. Lisäksi hän on esiintynyt tv-sarjoissa, kuunnelmissa ja elokuvissa. Hänet on palkittu kahdesti kansainvälisillä festivaaleilla (The Pärnu Fringe Festival Award 2013, 3rd prize at Monobaltija Festival 2012). Puolanto toimii myös käsikirjoittajana ja ohjaajana. Puolanto oli ehdolla Babylonin roolistaan Suomessa vuoden 2018 teatterinäyttelijäksi.

Hanna Seppä (s.1978) on valmistunut näyttelijäksi Teatterikorkeakoulusta 2004. Seppä on ollut kiinnitettynä näyttelijänä suomalaisissa suurissa kaupunginteattereissa Vaasassa ja Kotkassa. Lisäksi hän on tehnyt isoja roolitöitä lukuisissa ryhmämuotoisissa teattereissa sekä Radioteatterissa. Seppä toimii myös käsikirjoittajana, ohjaajana ja teatteriopettajana. Hän on työskennellyt mm. vankien kanssa.

Marielle Eklund-Vasama (s.1971) on valmistunut ohjaajaksi Teatterikorkeakoulusta 2008. Hän on vuodesta 2003 toiminut ohjaajana ja käsikirjoittajana laitosteattereissa, vapaissa ryhmissä ja radiossa. Hän työskentelee sekä suomen että ruotsin kielisellä teatterikentällä Suomessa ja hänen teoksiaan on esitetty myös Ruotsissa. Kiinnitettynä ohjaajana hän on toiminut isoissa kaupunginteattereissa Kouvolassa ja Kotkassa. Eklund-Vasama on erikoistunut musiikkiteatteriin ja on ohjannut myös oopperoita. Hänen teoksiaan on esitetty useilla eri festivaaleilla, mm. hänen kuunnelmansa Lear oli kansainvälisen Prix Marulicin kärkisijoilla ja Minä olen kuningas esitettiin Tampereen Teatterikesän pääohjelmistossa 2012.

Juha Tuisku (s.1966) on tehnyt pitkän ja kiitetyn uran ääni- ja valosuunnittelijana sekä säveltäjänä aina 1980-luvulta lähtien. Hän on työskennellyt Suomen suurimmissa teattereissa, mutta on tehnyt töitä myös useissa pienissä ryhmissä. Hän on voittanut Näyttämötaiteen valtionpalkinnon vuonna 2002 ja ollut kahdesti Suomen valo- ja äänisuunnittelijoiden liiton Säde-palkintoehdokkaana vuosina 2008 ja 2011. Hän on voittanut myös useita kansainvälisiä palkintoja.

Virve Karoliina Balk (s.1970) on helsinkiläinen ompelijakisälli, palkittu ecodesign trashionista ja pukusuunnittelija. Hän on suunnitellut ja valmistanut pukuja yritystapahtumiin, festivaaleille, levynkansiin ja mainoksiin sekä uuden sirkuksen pukuja Nexus Extreme -ryhmälle. Balk työskentelee freelancer-pukusuunnittelijana ja -ompelijana mm. KokoTeatterille, tanssikouluille ja vapaan kentän teatteriryhmille.


Marraskuu

Aika Esitys Liput
25.11.2020 19:00 Teatteri Avoimet Ovet, Helsinki Suomeksi
Osta liput
26.11.2020 19:00 Teatteri Avoimet Ovet, Helsinki Suomeksi
Osta liput

Galleria