Keisarin uudet vaatteet -tehtävät

Keisarin uudet vaatteet - tehtävät

Kuva: Ukko-Pekka Jaakkola

Ennakkotehtävät

Satu

Voitte tutustua H.C. Andersenin satuun Keisarin uudet vaatteet etukäteen.

  • Satu aukeaa omaan ikkunaansa, kun klikkaat tästä.
  • Vaihtoehto: voit myös kuunnella videosadun. Se aukeaa omaan ikkunaansa tästä.

Jatkotehtävät

Hyvä opettaja! Tälle sivulle olemme koonneet tehtäviä, joita voi tehdä esityksen jälkeen. Materiaaliin kannattaa tutustua etukäteen, ja valita siitä tehtävät jotka sopivat juuri sinun oppilasryhmäsi tasolle ja dynamiikalle.

Perustehtävät:

  1. Tarinan opetus
  2. H.C. Andersen

Jatkotehtävät:

  1. Esityksen teemat: valehtelu, vallankäyttö ja valeuutiset
  2. Esityksen musiikki
  3. Red Nose Company ja klovneria

 


1. Tarinan opetus

Juoni lyhyesti:

Turhamainen keisari palkkaa vaatturit räätälöimään itselleen uudet, hienot vaatteet. Vaatturit ovat veijareita, jotka päättävät huijata keisaria. He pyytävät keisarilta kultarahaa ja kalliita kankaita, jotta voivat valmistaa keisarille upean asun.

Oikeasti veijarit ompelevat vaatteet näkymättömästä kankaasta ja sanovat, että kankaan näkevät vain älykkäät ja viisaat. Jos joku ei näe vaatetta, hän myöntää siis olevansa tyhmä.

Kukaan ei uskalla myöntää, että ei näe kangasta, sillä kukaan ei halua paljastua tyhmäksi. Keisarikaan ei näe vaatteita, mutta uskottelee itselleen ja muille näkevänsä, jotta ei saa tyhmän leimaa.

Eräänä päivänä keisari on valmis lähtemään väkijoukkoon esittelemään uusia, upeita vaatteitaan. Kaupungillakin kansalaiset ihailevat vaatteita – joita ei siis ole – kunnes pieni lapsi uskaltautuu huutamaan, että keisarilla ei ole vaatteita. Tämän jälkeen muutkin alkavat uskoa silmiään ja ymmärtävät, että keisarilla ei tosiaan ole lainkaan vaatteita yllään.

TEHTÄVÄT:

  1. Mistä Keisarin uudet vaatteet -satu pohjimmiltaan kertoo?
  2. Mikä on tarinan opetus eli mitä satu haluaa sanoa lukijalle?
  3. Miten Keisari olisi voinut selvitä tilanteesta?

2. Kirjailija H. C. ANDERSEN


Hans Christian Andersen oli tanskalainen kirjailija ja runoilija, joka eli vuosina 1805–1875. Hänet muistetaan erityisesti saduistaan, joista tunnetuimpia ovat:

  • Keisarin uudet vaatteet
  • Pieni merenneito
  • Prinsessa ja herne
  • Ruma ankanpoikanen
  • Lumikuningatar

Monista Andersenin saduista on tehty myös elokuvia ja näyttämöteoksia. Pieni merenneito -animaatioelokuva (1989) tunnetaan punatukkaisesta Arielista. Lumikuningattaren pohjalta on tehty Suomessa elokuva (1986) ja baletti (2012). Tunnetuin versio sadusta lienee Disneyn Frozen (2013).

TEHTÄVÄT:

  1. Mitkä edellä mainitut H. C. Andersenin sadut ovat sinulle tuttuja? Mitkä olet lukenut? Mitkä olet nähnyt elokuvana? Muistatko, mitä niissä tapahtuu?
  2. Mikä on lempitarinasi tai elokuvasi?
  3. Lukekaa vielä jokin toinen H.C. Andersenin satu. Esimerkiksi iltasatu.org -sivustolta löytyy Ruma ankanpoikanen ja Todellinen prinsessa, tästä linkistä.

Seuraavat tehtävät ovat hieman vaativampia ja niitä suosittelemme soveltamaan esim. 5-6-luokkalaisille.


3. Esityksen teemat: vallankäyttö, valehtelu ja valeuutiset

Kuva: Ukko-Pekka Jaakkola

TEHTÄVÄ 1:

      • Ryhmätyötehtävä. Jakaantukaa pienryhmiin. Lukekaa ensin lyhyt teksti ja vastatkaa sitten vallankäyttöön liittyviin kysymyksiin.

Valtaan liittyy esimerkiksi se, kuka saa sanoa mitäkin ja kuka saa tehdä päätöksiä siitä, miten ollaan ja miten toimitaan. Valta-asetelmia on olemassa niin kotona, koulumaailmassa kuin laajemminkin yhteiskunnassa. Valtaa voidaan käyttää isojen yhteiskunnallisten asioiden hallitsemiseen ja päättämiseen, mutta jollakin voi olla valtaa myös esimerkiksi vaatetuksen tai musiikkimaun suhteen.

      1. Kenellä on valtaa Suomessa ja ketä Suomessa totellaan?
      2. Kenellä on valtaa kotona ja ketä kotona totellaan?
      3. Kenellä on valtaa koulussa ja ketä koulussa totellaan?
      4. Kenellä on valtaa teidän luokassanne ja millaisiin asioihin?
      5. Millaisiin asioihin sinulla itselläsi on valtaa eli mihin asioihin pystyt vaikuttamaan?

TEHTÄVÄ 2:

      • Ryhmätyötehtävä. Jakautukaa pienryhmiin ja lukekaa lyhyt teksti, joka liittyy Keisarin uudet vaatteet -esitykseen. Tämän jälkeen pohtikaa valehteluun liittyviä kysymyksiä ryhmän kesken ja lopulta koko luokan kesken.

Keisarin uudet vaatteet -esityksessä kaksi veijaria päättää huijata keisaria. He valehtelevat turhamaiselle keisarille, että he tekevät hänelle hienot, uudet vaatteet. Oikeasti he kutovatkin vaatteet näkymättömästä kankaasta.

Veijarit valehtelevat lisäksi, että kankaan voi nähdä vain henkilö, joka on älykäs. Tyhmät eivät siis näe vaatetta.

Myös esityksen keisari valehtelee: hän ei näe kangasta, mutta hän valehtelee näkevänsä, jotta ei saisi tyhmän leimaa. Myös keisarin neuvonantajat valehtelevat, jotta heitä pidettäisiin älykkäinä. Kansalaisetkin ovat valmiita valehtelemaan, että näkevät vaatteet, vaikka keisari on oikeasti alasti. Vain yksi pieni lapsi uskaltaa olla rehellinen ja paljastaa valheen, joka on päässyt leviämään liian pitkälle.

      1. Miksi veijarit valehtelevat keisarille? Haluavatko he opettaa keisarille jotakin? Haluavatko he opettaa kansalaisille jotakin? Mikä heidän opetuksensa voisi olla?
      2. Tekevätkö veijarit väärin valehdellessaan?
      3. Miten ja miksi tarinan valhe lähtee leviämään? Miten valhe saadaan katkaistua?
      4. Oletko sinä joskus valehdellut? Miksi valehtelit? Mitä siitä seurasi?
      5. Mistä voi tietää, mikä on totta ja mikä ei ole totta? Mistä valheen voi tunnistaa?

4. ESITYKSEN MUSIIKKI

Kuva: Ukko-Pekka Jaakkola

Esitykseen on valittu ”rockin kuninkaallisten” eli huippusuosittujen muusikoiden kappaleita. Jotkut lauluista ovat 50 vuoden takaa, osa on tältä vuosikymmeneltä.

Kappaleet tukevat esityksen aiheita ja teemoja. Jos katsoja tuntee laulujen taustat, hän voi oivaltaa jotain lisää. Esitys on kuitenkin suunniteltu siten, että musiikkia tai sen englanninkielisiä sanoja ei tarvitse ymmärtää – tärkeintä musiikissa on tunnelma ja rytmi.

Esityksen kappaleet vaihtelevat hieman riippuen esityksen kestosta. Useimmiten soitetaan seuraavat kappaleet.

      • Avicii: Liar Liar
        Kappale kertoo valehtelusta ja luo esityksen alkuun jännittävää tunnelmaa. Avicii oli ruotsalainen DJ, 2010-luvun suosituimpia artisteja.
      • Queen: Flash
        Kappale on tullut tunnetuksi Clash Royale -mobiilipelin mainoksista. Laulu on tehty alun perin Flash Gordon -supersankarista kertovaan elokuvaan vuonna 1980. Red Nose Companyn esityksen Keisari rakastaa supersankareita.
      • Abba: Dancing Queen
        Ruotsalaisten Björnin ja Bennyn ikivihreä pop-kappale 1970-luvulta. Laulun sanoissa kerrotaan tanssilavan kuningattaresta. Tämä laulu on esityksen Keisarin suosikkibiisi.
      • Beatles: Come Together
        John Lennonin säveltämä 1960-luvun klassikko. Kertosäkeessä lauletaan yhdessäolosta, mutta säkeistöjen sanat ovat hölynpölyä. Esityksessäkin kommentoidaan: maailma on täynnä käsittämätöntä puhetta. John Lennon oli vallankumouksellinen henkilö, ja tämä kappale luo esitykseen tunnelmaa, joka enteilee kansanjoukkojen nousemista keisaria vastaan.
      • Elvis: Suspicious Minds
        Tämä kappale on rockin todellisen kuninkaan, Elviksen, hitti 1960-luvulta. Videossa ollaan rock’n’rollin ytimessä ja nähdään miten Kuningas villitsee kansan sheikkaamalla eli heiluttamalla takapuoltaan!

TEHTÄVÄT:

      1. Opettaja valitsee yhden kappaleen, jonka musiikkivideoon on linkki. Musiikkivideo katsotaan ja kuunnellaan yhdessä. Tämän jälkeen keskustellaan. Miten kyseinen kappale soitettiin esityksessä? Mitä sen aikana tapahtui? Millainen laulun tunnelma on? Entä musiikkivideo, mitä piditte siitä? Oliko kyseinen laulaja teille entuudestaan tuttu?
      2. Opettaja voi myös jakaa ryhmän pienryhmiin ja antaa jokaiselle ryhmälle yhden linkatuista musiikkivideoista tutkittavaksi. Jokainen ryhmä vastaa videon katsottuaan edellisen tehtävän kysymyksiin.

Esityksen kappaleet on koottu myös Spotify-soittolistaksi:


5. Teatteriryhmän toiminta

  • Red Nose Company on perustettu vuonna 2005.
  • Ryhmä toimii Helsingistä käsin, ja kiertää esiintymässä ympäri Suomea.
  • Tekee klovniteatteria sekä aikuisille että lapsille.
  • Keisarin uudet vaatteet -esityksessä näyttelevät Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama. Timon klovnihahmon nimi on Zin. Tuukan klovninimi on Mike.
  • Näyttelemisen lisäksi he vastaavat esityksessä (lähes) kaikesta muustakin: käsikirjoituksesta, ohjaamisesta, musiikista, lavastuksesta ja puvustuksesta.
  • Usein esityksissä on mukana myös Jere Kolehmainen, joka hoitaa valot ja äänet.

TEHTÄVÄT:

  1. Ryhmätyötehtävä. Jakautukaa pienryhmiin. Listatkaa ryhmissä, millaisia työtehtäviä teatterissa on eli mitä kaikkea teatterissa tehdään, jotta esitys valmistuu. Mikä tehtävistä kiinnostaisi eniten sinua? Luetaan listat muulle luokalle ja keskustellaan teatterin ammateista.

© 2018-2020 Red Nose Company / Hanna Häyhä ja Tuukka Vasama

Kysyttävää? Yleisötyöntekijän yhteystiedot löydät sivun alapalkista. Häneltä voi tiedustella myös maksullisia työpajoja.

Esityksen tarkemmat tekijätiedot löydät nettikäsiohjelmasta.

Takaisin sivun alkuun. | Takaisin koulut-pääsivulle.