Don Quijote Taidetestaajat – oppilaalle

Don Quijote - Oppilaalle

Tervetuloa tutustumaan Red Nose Companyn Don Quijote -esityksen etkoihin ja jatkoihin.
Alta löydät etkotehtävämme, jotka auttavat saamaan itse esityksestä enemmän irti.
Hauskoja hetkiä tehtävien ja esityksen parissa!

ETKOT – ENNEN ESITYSTÄ


TUTUSTU AINAKIN NÄIHIN:

1. DON QUIJOTE: TRAILERI
2. TARINA JA TAPAHTUMAT

EXTRAT:

3. RED NOSE COMPANY
4. HISTORIA
5. SOME-ETKOT


JATKOT – ESITYKSEN JÄLKEEN

Esitysvierailun jälkeen on jatkojen vuoro. Ne sisältävät

  • Lyhyen taiteilijatapaamisen heti esityksen jälkeen – esiintyjät tulevat lavalle, ja teillä on mahdollisuus esittää heille kysymyksiä. Voit myös antaa kysymyksesi opettajalle jo etukäteen.
  • Taidearvion, jossa pääset kertomaan mielipiteesi esityksestä.
  • Alla olevat jatkotehtävät, joiden parissa voitte jatkaa esitykseen syventymistä retkenne jälkeen tai kotimatkalla.

JATKOTEHTÄVÄT:

1. KLOVNERIA
2. MAAILMAN PARANTAMINEN
3. ESITYKSEN MUSIIKKI
4. SOMEJATKOT


ETKOT – ENNEN ESITYSTÄ

1. DON QUIJOTE: TRAILERI

Esityksen ensi-ilta oli tammikuussa 2019, ja sillä on ollut jo yli 10000 katsojaa. Katso alta, millaista teatteria on luvassa!


2. DON QUIJOTE  – tarina ja tapahtumat

Don Quijote on Miguel de Cervantesin kirjoittama kirja, jota pidetään ensimmäisenä eurooppalaisena romaanina. Se on yksi espanjalaisen kulttuurin kulmakivistä.

Kuva: Cata Portin

Kuva: Cata Portin

Kirja ilmestyi vuonna 1605. Siitä tuli välittömästi todella suosittu: kirja oli hauska, siinä oli hyvät henkilöhahmot ja ennen kaikkea se kuvasi elämää tavalla, joka kosketti tavallisiakin ihmisiä.

Don Quijote on muodoltaan ”road trip”. Kaksi kaverusta lähtee reissuun, ja matkalla tapahtuu kaikenlaista. Tarina muistuttaa enemmän moniosaista tv-sarjaa kuin elokuvaa.

Meidän esityksessämme seurataan Don Quijoten elinkaarta: miten hän päättää ryhtyä ritariksi, lähtee taisteluun hyvien asioiden puolesta, ja miten hän lopulta palaa takaisin. Esitys on käsikirjoitettu, mutta sisältää myös improvisaatiota eli esityksen luomista esityshetkellä, ilman suunnittelua. Jokainen esitys on siis hieman erilainen.

Kirjan tarina viiteen kohtaan kiteytettynä:

1. Keski-ikäinen sinkkumies Alfonso Quijano elelee rauhassa – mutta luettuaan liikaa ritariromaaneja hän tulee hulluksi ja alkaa luulla olevansa itsekin ritari.
2. Hän houkuttelee naapurinsa Sancho Panzan, yksinkertainen hyväsydämisen maalaismiehen, mukaan aseenkantajakseen.
3. Yhdessä he lähtevät vaeltamaan La Manchan tasangolle. Don Quijotea ohjaavat ”ritarisäännöt” joiden mukaan hän haluaa taistella vääryyksiä vastaan.
4. Seuraa lukemattomia seikkailuja, joissa Don Quijote luulee hulluudessaan majataloja lumotuiksi linnoiksi ja talonpoikaistyttöjä kauniiksi prinsessoiksi. Ihmisten mielestä hän on täysi sekopää, ja seikkailut päättyvät yleensä siihen, että Don Quijote ja Sancho Panza saavat kuonoonsa. Tunnetuin seikkailuista on ”taistelu tuulimyllyjä vastaan”.
5. Lopulta Don Quijote palaa takaisin kotikyläänsä.


EXTRAT:

3. RED NOSE COMPANY

Kuva Cata Portin

Red Nose Company on Suomen ensimmäinen klovneriaan erikoistunut ammattiteatteri. Ryhmä toimii Helsingistä käsin ja esiintyy kaikkialla – Kansallisteatterissa, kaupunginteattereissa ja pikkupaikkakunnilla ympäri maan.

Haluamme että yleisö sekä viihtyy että saa ajattelemisen aihetta. Esitystemme välitöntä tunnelmaa on usein verrattu stand upiin.

Red Nose Companyn esitykset ovat yhdistelmä komediaa, tarinankerrontaa, improvisaatiota ja elävää musiikkia. Vuorovaikutus yleisön kanssa tekee jokaisesta näytöksestämme yllättävän ja erilaisen.

Meillä on repertuaarissa aikuisten esitysten lisäksi myös kaksi koko perheen esitystä: Keisarin uudet vaatteet ja Frankenstein. Teattereiden lisäksi kierrämme kouluilla esiintymässä.

Näyttämöllä nähdään näyttelijät Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama. Olemme tunteneet toisemme jo parikymmentä vuotta: meille Red Nose Company on paitsi työ ja ammatti, myös elämäntapa ja intohimo. On mahtavaa saada tehdä työtä hyvän ystävän kanssa!

Mitä tapahtuu ennen esitystä? Katso video:


4. HISTORIA

Marokkolaistyyliset kaakelit ovat Espanjassa erittäin yleisiä.
Kuva otettu Granadan upeasta Alhambra-linnasta.

Don Quijote on rohkea ja kantaaottava teos. Cervantes kritisoi kirjassaan aikansa valtaapitäviä, kuten katolista kirkkoa. Tämä ei ollut pikkujuttu: Espanjalainen inkvisitio tunnettiin siitä, että se vainosi vääräuskoisia, poltti kirjoja ja ihmisiä, ja valvoi että valta pysyi kirkolla.

Monikulttuurisuus ja suvaitsevaisuus ovat myös Don Quijoten keskeisiä teemoja. Espanja oli pitkään rajaseutua, jossa kristitty ja islamilainen kulttuuri kohtasivat. Satoja vuosia kestäneet taistelut loppuivat vuonna 1492, kun viimeinen arabikaupunki Granada antautui. Don Quijote tekee näkyväksi arabikulttuurin merkitystä eurooppalaisessa historiassa, ja ehdottaa, että me länsimaalaiset luopuisimme ”me vastaan muut” -tyyppisestä ajattelusta ja osaisimme arvostaa historiamme monikulttuurista perintöä.

Vuonna 1037 yli puolet nykyisen Espanjan alueesta oli arabien hallinnassa:

Vuonna 1360 kristityt olivat vallanneet suuren osan niemimaasta; enää Granadan maakunta kuului muslimeille:

Karttakuvien lähde:
Kuva 1
Kuva 2


5. SOME-ETKOT

Don Quijoten etkot jatkuvat sosiaalisessa mediassa! Instagramin kautta voit seurata Miken, Zinin ja Red Nose Companyn seikkailuja ja pääset kurkistamaan backstagelle. Hae käyttäjä @rednosefi ja lue uusimmat päivitykset.
#rednosecompany
@rednosecompany

 

 


JATKOT – ESITYKSEN JÄLKEEN

1. KLOVNERIA

Klovni on perinteikäs hahmo esittävässä taiteessa ja sen historia ulottuu satojen vuosien taakse.
Klovnilla on sijansa niin sirkuksessa kuin kauhuelokuvissakin. Klovneille ovat sukua myös monet komediahahmot, joilla ei ole punaista nenää (esim. Charlie Chaplin, Uuno Turhapuro tai Jack Sparrow).
Klovni on hauskuuttaja ja epäonnistuja. Virheet ovat polttoainetta näille veijareille, joiden perussääntö on: jos jokin menee pieleen, toista se kolme kertaa! Me kaikki pelkäämme epäonnistumista ja siksi toisten epäonni naurattaa (vrt. Aku Ankka).


2. MAAILMAN PARANTAMINEN

Don Quijote lähtee taisteluun vääryyksiä vastaan. Cervantes itse halusi kritisoida katolista kirkkoa, koska se käytti valtaansa väärin.

  • Millaisia vääryyksiä sinä olet maailmassa kohdannut?
  • Jos voisit muuttaa kolme asiaa maailmassa, mitkä ne olisivat?

Maailmanhistoria tuntee monia ihmisiä, jotka ovat nousseet taistelemaan aatteen puolesta: Martin Luther King puolusti värillisten oikeuksia Yhdysvalloissa, Nelson Mandela vastusti rotusortoa Etelä-Afrikassa, Greta Thunberg aloitti koululakkoilun ilmastonmuutoksen puolesta…

  • Keitä muita merkittäviä aktivisteja sinulle tulee mieleen historiasta?
  • Millaisia vaikuttamisen tapoja sinä käyttäisit, jos haluaisit muuttaa maailmaa?

Voitte vielä keskustella opettajanne johdolla aktivismista ja vaikuttamisen keinoista.


3. ESITYKSEN MUSIIKKI

Esityksen soundtrack rakentuu hippimusiikin varaan. Hippiliike nousi 1960-luvulla; siinä protestoitiin paljain jaloin ja pitkin hiuksin. Voitte kuunnella esimerkiksi seuraavat kappaleet.

Bob Dylan: Blowing in the Wind (Live Aid -konsertista 1985)

Jefferson Airplane: Somebody To Love (Woodstock-festarilta 1969)

John Lennon: Imagine


4. SOME-JATKOT

Don Quijoten jatkot jatkuvat sosiaalisessa mediassa. Julkaise kuva tai video, anna palautetta tai lähetä terveisiä Instagramin kautta. Hae käyttäjä @rednosefi. #rednosecompany

 


Don Quijoten käsiohjelman löydät täältä.

Takaisin sivun alkuun.

Ope, pääset tästä opettajan sivulle.

(c) 2019-2021 Red Nose Company: Tuukka Vasama, Timo Ruuskanen, Milla Hilke