Red Nose Companyn Aleksis Kivi -esityksen ohjaajille on myönnetty Eino Kalima -palkinto

18.4.2024

Keskiviikkona 17.4.2024 jaettiin Kansallisteatterin pitkäaikaisen pääjohtaja Eino Kaliman nimeä kantava ohjaajapalkinto sekä kaksi tunnustuspalkintoa. Ohjaajapalkinnon yhteisohjauksestaan näyttämöteoksessa Aleksis Kivi saivat Timo
Ruuskanen, Tuukka Vasama ja Linda Wallgren. Palkinnon suuruus on 20 000 euroa.

Joka kolmas vuosi jaettava Eino Kalima -ohjaajapalkinto myönnettiin 17.4.2024 Aleksis Kivi -esityksen yhteisohjauksesta Timo Ruuskaselle, Tuukka Vasamalle ja Linda Wallgrenille. Aleksis Kivi -esitys sai kantaesityksensä Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä 17.2.2022. Esitys on ollut yleisö- ja arvostelumenestys, joka on palkittu myös Valtion tiedonjulkistamispalkinnolla vuonna 2022. Aleksis Kivi -esityksen yhteistuotannossa ovat mukana Red Nose Company, Kansallisteatteri, Turun, Jyväskylän, Lahden ja Kuopion kaupunginteatterit, Tampereen Työväen Teatteri sekä Kamariorkesteri Avanti!

Rosoisen hauska ja runollisen koskettava teos
Kansallisteatterin esityksistä palkittavat valitsee nelihenkinen Eino Kalima -raati. Raadin jäseniä ovat Kansallisteatterin hallituksen puheenjohtaja (2022–2024, kausi päättynyt 11.4.2024) Jukka Ruuska, Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja Sanna Kangasniemi, Hufvudstadsbladet-lehden kulttuuritoimittaja Barbro Enckell-Grimm, Demokraatti-lehden teatterikriitikko Eeli Vilhunen ja raadin sihteerinä toimii Kansallisteatterin dramaturgi Eva Buchwald.

Aleksis Kivi -esityksen yhteisohjaus saa raadilta kiitosta monipuolisuudesta ja sujuvuudesta. ”Esityksen monet elementit kuten teksti, musiikki ja visuaalinen ilme olivat hyvin hiottuja ja toimivat saumattomasti yhdessä, hienossa tasapainossa. Esityksen muoto, jossa on muun muassa klovneriaa, improvisaatiota ja loistava yleisökontakti, toi jotain uudenlaista ja raikasta Kansallisteatterin Suurelle näyttämölle. Yhteispeli muusikkojen kanssa oli myös luovasti ja tarkasti mietitty.”

Raati korosti myös ohjauksen kykyä säilyttää punainen lanka Kiven elämän ja tuotannon laajassa materiaalissa. ”Runsaiden teemojen ja faktojen kuljetus oli selkeä ja helposti ymmärrettävä, mutta samalla täynnä kerroksia ja nyansseja. Niitä ammennettiin paitsi Kiven teoksista myös aikakauden tapahtumista, henkilöistä ja yhteiskuntavirtauksista. Esitys käsitteli Kiven elämänvaiheet sekä rosoisen hauskasti että runollisen koskettavasti, ja onnistuu puhaltamaan Kansallisteatterin edustalla istuvan patsaan eloon.”

Kalima-raati kuvailee Aleksis Kivi -teosta elämänmakuiseksi, elämänmyönteiseksi, juhlavaksi, riemukkaaksi ja mieleenpainuvaksi.

Palkittujen ohjaajien tunnelmia
Aleksis Kivi -esityksen ohjaajat Timo Ruuskanen, Tuukka Vasama ja Linda Wallgren iloitsevat esityksen saamasta tunnustuksesta. “Palkinnon saaminen Aleksis Kivi -teoksen ohjaamisesta tuntuu erityisen hienolta. Teoksen ilmeiset vahvuudet – käsikirjoitus ja näyttelijäntyö – nostetaan esiin usein, mutta ohjauksen merkitys jää klovnerian tyylilajissa helposti taka-alalle. Isommassa kuvassa ajattelen, että tämä palkinto on kunnianosoitus ryhmätyölle teatterissa: meitä on tässä kolme ohjaajaa, eikä oleellista ole se, kuka tekee ratkaisut vaan se, miten esitys elää ja hengittää, kun yleisö on paikalla ja esirippu aukeaa”, Tuukka Vasama kuvailee tunnelmiaan.

Ohjaajien yhteistyö on toiminut Aleksis Kivi -esityksen valmistamisessa hienosti ja he iloitsevat, että Eino Kalima -palkinto on jaettu juuri yhteisohjatulle teokselle. “Molemmat kanssaohjaajani ovat hienoja ihmisiä, tarkkoja ajattelijoita ja maagisia näyttämön aistijoita. Erityisen hienoa heissä on myös oikeanlainen egottomuus. Kyse oli koko ajan yhteisestä eteenpäin suuntautuvasta ajattelusta, uteliaisuudesta ja esityksen palvelemisesta. Olen onnellinen, että olen saanut tehdä tämä työn näin hienojen ihmisten ja taiteilijoiden kanssa”, Timo Ruuskanen täydentää.

Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama ovat toimineet työparina jo yli kymmenen vuoden ajan. Heidän toimintatapansa on hioutunut yhdessä näyttelemisestä myös itsensä ja toistensa ohjaamiseen. Yhteistyö on vankkaa ja heitä on vienyt eteenpäin myös samankaltainen intuitio siitä, mikä toimii lavalla. Aleksis Kivi -esityksessä Vasama ja Ruuskanen kokevat vieneensä teatteriklovnerian tyylilajin huippuunsa. “Kansallisteatterin Suuri näyttämö ja erinomainen henkilökunta tarjosivat mahtavan leikkikentän, jolla pääsimme tuomaan oman tekemisen tapamme isompiin puitteisiin kadottamatta työskentelymme ytimessä olevaa leikkimielisyyttä ja anarkiaa. Linda Wallgren täydensi ohjaajakolmikkomme tarkalla pelisilmällään”, Tuukka Vasama summaa.

Linda Wallgren nautti esityksen prosessimaisesta työtavasta, joka alkoi siitä että Eva Buchwald, Wallgren, Vasama ja Ruuskanen lukivat koko Aleksis Kiven tuotannon kannesta kanteen. “Aleksis Kiven ohjaamisessa hienointa oli se valtava assosiaatioiden, yllättymisen ja jatkuvan löytämisen määrä, jonka aihe ja siihen liittyvä materiaali sekä klovneriaan ja improon perustuva työtapa tarjosi. Keskustelut, kokeileminen, vapaus päästää irti vastuusta ja sitten keriä asioita kokoon yhdessä oli nautinnollista, samaan aikaan sekä vaativaa että erittäin helppoa pelkästään hyvällä tavalla. Ainutlaatuinen prosessi!” Wallgren toteaa.

Aleksis Kivi syksyllä 2024 Kansallisteatterissa
Liput myynnissä nyt:
https://www.lippu.fi/artist/suomen-kansallisteatteri/aleksis-kivi-3633686/#calendar-start=2024-11