Red Nose Companylle menestystä ulkomailla

29.8.2023

Vuoden Teatteriksi 2023 valittu Red Nose Company kerää kiitosta myös ulkomailla. Ryhmä palasi vastikään Edinburgh Fringe -teatterifestivaalilta Skotlannista, mistä tuomisina oli viiden tähden kritiikkejä ja hurmioituneita katsojakommentteja.

***** ”This double act is unmissable!… ” – Viv Williams, West End Best Friend

***** ”Warm-hearted, clever and very funny!” – Alan Cranston, Three Weeks Edinburgh

**** ”Very silly and very clever” – Hugh Simpson, All Edinburgh Theatre

Festivaalilla nähty teos oli Don Quijote. Otso Kauton ohjaama teos sai ensi-iltansa vuonna 2019, ja sitä on esitetty jo yli 100 kertaa. Näyttelijät Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama ovat sovittaneet teoksesta lyhennetyn englanninkielisen version.

”Teimme ensimmäisen käännösversion Eva Buchwaldin kanssa”, kertoo Timo Ruuskanen. ”Sen jälkeen unohdimme käännöksen ja aloimme sovittaa tekstiä klovnihahmojemme suuhun sopivaksi. Oleellista on löytää kielen rytmi, jolla saamme esityksen elämään näyttämöllä.”

”On hauska huomata, että pystymme ottamaan yleisömme myös englanniksi”, Tuukka Vasama lisää. ”Olemme tehneet pitkäjänteistä työtä englanninkielisten esitysten kanssa, ja se kantaa nyt tulosta!”

Kansainvälinen yleisö arvosti erityisesti näyttelijöiden yhteispeliä, yleisökontaktia, musikaalisuutta ja ammattitaitoa. Myös esityksen tyylilaji – Ruuskaselle ja Vasamalle tyypillinen verbaaliakrobatia – keräsi kiitosta, samoin valo- ja äänisuunnittelija Jere Kolehmaisen osuus ehjässä kokonaisuudessa.

”The performers – Timo Ruuskanen and Tuukka Vasama as clowns Mike and Zin – have a tremendous rapport with their audience, and a combination of knowing intelligence and childlike openness that works beautifully… With director Otso Kautto, they have fashioned a coherent and pleasing spectacle.” – Hugh Simpson, All Edinburgh Theatre

”They talk A LOT. I wasn’t expecting this in a clown show… There are moments of madness, pathos, audience interaction and the two (actors) are delectably enjoyable to watch. Their pacing and chemistry are simply delightful.” – Kate Gaul, Theatre Travels

”Yet the show’s great success is that it embraces much more than physical clowning, with verbal comedy, astute topical references, musical parody and more. Underlying it all, it unobtrusively offers illuminating commentary on the great work itself.” Alan Cranston, Three Weeks Edinburgh

Red Nose Companyn esitys noteerattiin mediassa myös Espanjassa, Etelä-Amerikassa ja Sveitsissä. Iso-Britanniassa Edinburgh News ja Yahoo UK nostivat teoksen esiin artikkeleissaan.

Red Nose Companyn oli festivaalille kutsunut tuotantotalo Assembly. Se on 40 vuoden kokemuksellaan yksi Edinburghin festivaalin arvostetuimmista toimijoista. Edinburgh Fringe on maailman laajin teatterifestivaali, jossa nähdään neljän viikon aikana yli 3000 esitystä. Don Quijote nähtiin festivaalilla yhteensä 13 kertaa.

Don Quijote on yhteistuotanto, jossa ovat Red Nose Companyn lisäksi olleet mukana Teatteri Quo Vadis, Tampereen Työväen Teatteri sekä kaupunginteatterit Lahdesta, Kuopiosta ja Turusta. Edinburgh Fringen vierailu toteutettiin Opetus- ja Kulttuuriministeriön kulttuuriviennin edistämisen avustuksen tuella. Red Nose Companyn projektituottajana toimi Salla Kurronen.