Red Nose Company on Vuoden Teatteri 2023

28.3.2023

Teatteriklovneriaan erikoistunut Red Nose Company on Vuoden Teatteri 2023. Voittajan valitsi kolmen finalistin joukosta taideneuvoston puheenjohtaja, kirjailija Juha Itkonen. Valintansa perusteiksi Itkonen nosti ryhmän taiteelliset ansiot, monipuolisen yleisöjen kohtaamisen sekä aktiivisen otteen pienten ja keskisuurten teattereiden toiminnan edistämiseksi valtakunnallisella teatterikentällä.

Red Nose Company on Vuoden Teatteri 2023. Helsinkiläinen keskisuuri kiertueteatteri on onnistunut levittämään Suomessa vähemmän tunnetun taiteenlajin – teatteriklovnerian – näyttämöille ja uusien yleisöjen saavutettavaksi ympäri maan.

Red Nose Company syntyi vuonna 2005 Teatterikorkeakoulun kellarissa, missä tuoreet ammattinäyttelijät päättivät jatkaa työskentelyä heitä innostaneen teatteriklovnerian parissa yhdessä. Suurin osa joukosta kuuluu yhä Red Nose Companyn jäsenistöön, ja moni työskentelee teatteriklovnerian parissa joko päätoimisesti, keikkaluonteisesti tai opettajana. Taiteilijoiden lisäksi teatteri työllistää tällä hetkellä kolme päätoimista tuotantoalan ammattilaista.

”Tuntuu niin hienolta! Itku meinaa tulla samalla kun naurattaa ja tekee mieli tuulettaa. Tämä on tunnustus lähes 20 vuotta jatkuneesta sitkeästä työstä. Olihan se alunperin täysin järjetön ajatus tehdä teatteriklovneriasta suuren yleisön teatteria Suomessa. Tähän pisteeseen pääseminen on vaatinut valtava määrä taiteellista ja tuotannollista työtä, sinnikkyyttä ja rakkautta lajiin. Suuri kiitos kuuluu myös kaikille niille ihmisille, jotka ovat meitä saapuneet katsomaan. Yleisökohtaamiset ovat olleet suurin opettajamme ja yleisöt ovat viime kädessä mahdollistaneet myös teatterimme toiminnan ja kasvun”, kertoo näyttelijä Timo Ruuskanen.

Vuoden Teatteri -palkinto jaettiin Thalia-juhlassa 

Suomen Teatterit ry:n myöntämä Vuoden Teatteri 2023 -palkinto jaettiin Thalia-juhlassa Helsingin Q-teatterilla 27.3.2023. Voittajan valitsi kirjailija, Taideneuvoston puheenjohtaja Juha Itkonen.

”Red Nose Companyn toiminnassa vahva ja itsenäinen taidevisio yhdistyy hienolla tavalla nöyrään ajatukseen erilaisten yleisöjen kohtaamisesta tavallisesta teatteriympäristöstä poikkeavissa tiloissa. Ilman omaa näyttämöä toimivan kiertueteatterin läpimurto on vaatinut tekijöiltä hurjaa sitoutumista, ajoittain yltiöpäistä rohkeutta ja ahkeraa kiertämistä. Samalla Red Nose Company on rikkonut muuria vapaan kentän toimijoiden ja VOS-teattereiden välillä ja aurannut tietä muillekin jatkuvasti epävarman rahoituksen turvin toimiville ryhmille”, Itkonen perustelee valintaansa.

Pitkäjänteinen työ on huomioitu muuallakin

Vuoden Teatteri 2023 -palkinnon lisäksi ryhmän pitkäjänteinen ja omaleimainen työ on huomioitu muillakin tahoilla. Red Nose Company nostettiin teatterin valtionosuusjärjestelmän piiriin vuonna 2022. Lisäksi Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi Aleksis Kivi -esityksen työryhmälle – Eva Buchwald, Timo Ruuskanen, Tuukka Vasama ja Linda Wahlgren – tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon. Näyttelijät Vasama ja Ruuskanen palkittiin myös Helsingin kaupungin kulttuuripalkinnolla.

Vuonna 2022 ryhmältä nähtiin noin 150 esitystä, joiden katsojamäärä kipusi yhteensä yli 28 000 katsojaan.

Vuoden Teatteri -palkinto

Vuoden Teatteri -palkinto annetaan suomalaisen vakiintuneen esittävän taiteen organisaatiolle, joka on erityisen ansioitunut esimerkiksi toimimalla vastuullisena työyhteisönä, kehittämällä aktiivisesti yleisösuhdettaan, olemalla merkittävä tekijä omassa toimintaympäristössään tai tekemällä muun merkittävän kehittämisteon.

Palkintofinalistit valitsi kahdenkymmenen hakijan joukosta raati, jonka jäseniä ovat Suomen Teatterit ry:n hallituksen jäsenet, Tampereen Teatterin hallituksen puheenjohtaja Päivi Myllykangas ja Tanssiteatteri MD:n toiminnanjohtaja Anniina Kumpuniemi sekä Suomen Teatterinjohtajaliiton hallituksen jäsen, Lahden kaupunginteatterin johtaja Ilkka Laasonen.