Red Nose Company & Circo Aereo: Catwalk

9.2.2023

Circo Aereon ja Red Nose Companyn ensimmäinen yhteistuotanto
Catwalk saa ensi-iltansa Hurjaroothin Punainen helmi -klovnifestivaalilla

 

Catwalk-esityksessä leikitellään muotimaailman ilmiöllä. Circo Aereon Sanna Silvennoisen (Lion, The Pianist, The Artist) ohjaama ja Red Nose Companyn Minna Puolannon (Babylon, RÉvolution) uuden Mindy-klovnin tähdittämä esitys saa ensi-iltansa 16.2.2023. Esitys on osa helmikuussa Kaapelitehtaalla Tanssiteatteri Hurjaruuthissa järjestettävää Punainen helmi -klovnifestivaalia.

Ohjaaja Sanna Silvennoisen ja näyttelijä Minna Puolannon yhteistyössä fyysinen ilmaisu, tanssi sekä sanaton ja puhuttu klovneria yhdistyvät saumattomasti toisiinsa. Molempien vahva fyysinen osaaminen ja tanssitausta jalostuvat Catwalkin maailmassa omaksi tyylilajikseen.

– Yhteistyön tekeminen Red Nose Companyn kanssa on luontevaa, koska yleisön kanssa kommunikointi ja ainutlaatuisten elämysten tarjoaminen ovat molempien ryhmien perusarvoja. Pelkistys oleelliseen sekä ilmaisukeinojen tarkka valinta ovat olleet pohjana Catwalkin pienieleiselle, mutta vahvasti latautuneelle ja humoristiselle tyylille, sanoo Sanna Silvennoinen.

Muotisuunnittelija Veikko Seppälä vastaa teoksen vaatesuunnittelusta. Hän on toiminut työryhmässä myös muotialan asiantuntijana. Seppälä on valmistunut Milanon Istituto Europeo di Designista vuonna 2020. Hän oli mukana ensimmäisellä kaudella YLE:n ”Verta, hikeä ja t-paitoja” -reality-sarjassa.

Sukellus vaatekaappiin

Miten vaatteet liikuttavat, muokkaavat ja määrittävät meitä? Mitä niillä ilmaistaan? Mitä on muoti? Catwalk tutkii esilläoloa vaatteiden esittelemisen, supermallin esittämisen sekä klovnin havaintojen kautta. Esityksessä vaatteita rakastava klovni Mindy aikoo valloittaa catwalkin. Hän sukeltaa pohjattoman vaatekaappinsa sisuksiin ja sukeutuu toinen toistaan kerroksellisempiin asukokonaisuuksiin päästäkseen supermalliksi. Onnistuuko hän tavoitteessaan ilman apua?

– Ihmisen tarve koristautua on ikiaikainen. Vaatteet ja muoti ovat eri aikoina ottaneet inspiraatiota eläimistä ja luonnosta. Nykykehityksen ja muodin nopeutuvien syklien myötä luonto kuitenkin kärsii vaateteollisuuteen liittyvistä kestämättömistä rakenteista. Vaatteiden tuottaminen eettisesti on liki mahdotonta. Tämä aiheuttaa suurta ristiriitaa niille, jotka nauttivat vaatteista ja koristautumisesta itseilmaisunsa muotona, pohtii Minna Puolanto.

Catwalk-esitys nostaa esiin muotiteollisuuden ristiriitoja, mutta tekee sen nautiskellen ja eri tyyleillä leikkien. Kuinka monta kertaa saman vaatteen voi kontekstualisoida ja käyttää uudelleen? Kaikki esityksessä käytetyt vaatteet ja asusteet ovat kierrätettyjä, ja peräisin Puolannon ja Seppälän kokoelmista.

Esitys on saanut alkuinspiraationsa Minna Puolannon ja hänen puolisonsa, näyttelijä Jouko Puolannon korona-aikana luomasta someprojektista, Kararanteenimuotia-valokuvasarjasta, jossa Puolannot toisinsivat verkkosivuilta löytyneitä oikeita muotikuvia Minna Puolannon ehtymättömän vaatevaraston ja muiden kotoa löytyneiden materiaalien turvin. Jouko Puolanto kuvasi ja Minna Puolanto stailasi kuvat.

Karanteenimuotia-kuvat ovat nähtävänä Catwalk-esityksen ja Clown Mindyn instagram-tilillä: @clown_mindy_on_catwalk

Lue lisää tai hanki liput