Red Nose Company on ehdolla Vuoden Teatteriksi 2023

17.1.2023

Suomen Teatterit ry ja Vuoden Teatteri 2023 -raati ovat valinneet kiertueteatteri Red Nose Companyn Vuoden Teatteri 2023 -finalistien joukkoon. Valintaperusteina raati nosti esiin muun muassa pitkäjänteisen työn, jota ryhmä on tehnyt ainutlaatuisen ja tunnistettavan genren luomiseksi. Myös esitysten yhteiskunnalliset näkökulmat sekä työntekijöiden viihtyminen työyhteisössä vaikuttivat valintaan. Muut finalistit ovat Oulun teatteri sekä nykytanssia ja fyysistä teatteria yhdistävä Carl Knif Company. 

Finalistit valinnut raati kehui Red Nose Companyn toimintaa malliesimerkkinä siitä, miten kiertueteatteri voi parhaimmillaan toimia 2020-luvulla. Raati vakuuttui myös ryhmän kasvutarinasta, monipuolisesta yleisötyöstä, vakiintuneista kumppanuuksista sekä tekijöiden vahvasta uskosta omaan asiaan.

”17 vuotta sitten Eero Järvinen ja Timo Ruuskanen kutsuivat klovneriasta kiinnostuneita koolle Teatterikorkeakoulun kellariin – ja nyt olemme tässä! Tämä on hieno huomionosoitus koko meidän jäsenistöllemme, osaaville työntekijöillemme sekä ennenkaikkea omalle toimintamallillemme, jossa taiteellinen ja tuotannollinen ajattelu kulkevat käsi kädessä”, sanoo Red Nose Companyn toiminnajohtaja, näyttelijä Tuukka Vasama.

Vuoden Teatteri -palkinto jaetaan maaliskuussa

Vuoden Teatteri 2023 -palkinto jaetaan muiden esittävän taiteen alan palkintojen kanssa Helsingissä pidettävässä Thalia-juhlassa maanantaina 27.3.2023. Voittajan valitsee kirjailija, taideneuvoston puheenjohtaja Juha Itkonen.

Vuoden Teatteri -palkinto annetaan suomalaisen vakiintuneen esittävän taiteen organisaatiolle, joka on erityisen ansioitunut esimerkiksi toimimalla vastuullisena työyhteisönä, kehittämällä aktiivisesti yleisösuhdettaan, olemalla merkittävä tekijä omassa toimintaympäristössään tai tekemällä muun merkittävän kehittämisteon.

Palkintofinalistit valitsi kahdenkymmenen hakijan joukosta raati, jonka jäseniä ovat Suomen Teatterit ry:n hallituksen jäsenet, Tampereen Teatterin hallituksen puheenjohtaja Päivi Myllykangas ja Tanssiteatteri MD:n toiminnanjohtaja Anniina Kumpuniemi sekä Suomen Teatterinjohtajaliiton hallituksen jäsen, Lahden kaupunginteatterin johtaja Ilkka Laasonen.