Red Nose Companyn ja Kansallisteatterin Aleksis Kivi -esityksen tekijöille tiedonjulkistamisen valtionpalkinto

13.9.2022

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon Red Nose Companyn ja Kansallisteatterin Aleksis Kivi -teatteriesityksen tekijöille. Palkinnon saavat Red Nose Companyn näyttelijä-ohjaajat Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama, Kansallisteatterin dramaturgi Eva Buchwald sekä ohjaaja Linda Wallgren. Teos juhlistaa kansalliskirjailija Aleksis Kiven merkkivuosia ja valottaa suomalaisen teatterin historiaa tuomalla näyttämölle yhdessä paketissa kirjailijan koko elämän ja kaikki teokset. Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot jaetaan tiistaina 13. syyskuuta kello 15.00.

Red Nose Companyn ja Kansallisteatterin näyttämöteos Aleksis Kivi on komedia miehestä, josta tuli monumentti. Se on Kansallisteatterin 150-vuotisjuhlavuoden ohjelmistoon kuuluva teos, joka kantaesitettiin Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä 17.2.2022. Syyskuussa 2022 teos aloittaa kiertueen, ja se nähdään muun muassa yhteistuotantoteattereissa Turun, Lahden, Jyväskylän ja Kuopion kaupunginteattereissa sekä Tampereen Työväen Teatterissa. Yhteistuotannossa on mukana myös Kamariorkesteri Avanti!

Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan palkintoperusteet
Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon saavat Red Nose Companyn näyttelijät, ohjaajat Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama sekä Kansallisteatterin dramaturgi Eva Buchwald ja ohjaaja Linda Wallgren tiedon ja taidon loisteesta teatteriteoksessa Aleksis Kivi.

Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan palkintoperusteet Aleksis Kivi -esitykselle ovat seuraavat:

Teatteriteos esittelee kansalliskirjailijamme elämän ja tuotannon häkellyttävän monipuolisesti. Esitys on enemmän kuin taidetta: sen tarjoilemat ahaa-elämykset, pitkien jatkumoiden ja ajankohtaisten ilmiöiden yhdisteleminen ovat myös korkeatasoisen tiedonjulkistamisen tunnusmerkkejä.

Katsoja saa kahdessa tunnissa kattavan käsityksen Kiven elämän ja teosten lisäksi suomalaisen kulttuurin, kirjallisuuden, esittävän taiteen ja yhteiskunnallisen keskustelun taustoista 1800-luvulta nykyaikaan. Teos perustuu laajaan tutkimusaineistoon ja sen oivaltavaan soveltamiseen dramaturgian keinoin, klovneriaa unohtamatta. Teos kerryttää tietoa myös suunnitelmallisella yleisötyöllä, koululaisille suunnatuilla oppimateriaaleilla ja valtakunnallisella kiertueellaan.

Klovnikaksikon riemukas ja syvällinen esitys tulkitsee nyky-yhteiskuntamme ja identiteettimme rakentumista älyllisesti ja korkeatasoisesti. Voimallinen tahto vie miehen läpi harmaan kiven, kun Red Nose Companyn ja Kansallisteatterin Aleksis Kivi laajentaa yleisönsä tajuntaa kulttuurihistoriallis-taiteellisesti ennennäkemättömällä tavalla.

Satoja tunteja pohjatyötä yhdessä ja erikseen

Esitystä valmistellessaan työryhmä on yhdessä ja erikseen lukenut Kiven elämäkertoja, aikalaiskuvauksia, kirjeitä ja kritiikkejä sekä ennen kaikkea Kiven tuotannon kokonaisuudessaan.

– Teoksen tekeminen oli mitä suurimmassa määrin syväsukellus Suomen historian merkittäviin muutoksen vuosikymmeniin Aleksis Kiven elämän, teosten ja aikalaiskertomusten myötä. Näiden kautta itselleni avartui myös uusia oivalluksia siitä, miksi nyt olemme sellaisessa pisteessä kansana ja maana, kuin olemme. Tiedonjanolla ja ilolla tätä teosta tehtiin, ja olen hyvin onnellinen ja otettu, että se on myös näkynyt ulospäin, ohjaaja Linda Wallgren iloitsee.

Teoksen dramaturgi Eva Buchwald Dramaturgi jalosti mittavan tietomäärän tekstiksi.
– Sukelsin valtavaan tieto- ja materiaalimäärään ja se oli mitä antoisinta. Tiedon penkomisen ja valintojen sekä hyvän yhteistyön myötä syntyi hauska, valaiseva ja kansalliskirjailijaamme kunnioittava teatteriteos, Buchwald kommentoi.

Näyttelijäkaksikko Vasama ja Ruuskanen iloitsevat valtionpalkinnosta

– Olen iloinen että saamme tämän huomionosoituksen. Se on paitsi tunnustus pitkäjänteisen työmme tuomasta osaamisesta, mutta ennenkaikkea se nostaa esiin huumorin ja luovuuden merkityksen tiedonvälityksessä. Tämän ymmärsi Aleksis Kivikin aikoinaan, Vasama tuumailee.

– Teatteriklovnerian yksi perussäännöistä on ”It’s funny because it’s true.” Jos näin on, niin tiedonjulkistamisen valtionpalkinto on Suomen hauskin palkinto, Ruuskanen täydentää kollegansa sanoja.

Tuukka Vasamalle ja Timo Ruuskaselle myönnettiin kesäkuussa 2022 myös Helsingin kaupungin kulttuuripalkinto.
Aleksis Kivi -esitys palaa vielä Kansallisteatteriin.

Kuva: Cata Portin

Lisätietoa esityksestä Aleksis Kivi