Red Nose Companyn Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama saivat Helsingin kaupungin kulttuuripalkinnon 2022

14.6.2022

Helsingin kaupunki jakaa vuosittain Helsinki-päivänä 12.6. tunnustuksia eri aloilla ansioituneille kaupunkilaisille. Kulttuuripalkinto merkittävistä taiteellisista ansioista myönnettiin tänä vuonna Red Nose Companyn näyttelijöille Timo Ruuskaselle ja Tuukka Vasamalle.

Helsingin kaupungin kulttuuripalkinto jaettiin tänä vuonna poikkeuksellisesti kahden taiteilijan kesken. Teatteri Red Nose Companyn näyttelijäkaksikko Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama jakavat kaupungin myöntämän 15 000 euron palkinnon. Palkinnon perustelujen mukaan ryhmän esitykset ovat ainutlaatuinen yhdistelmä vuorovaikutteista ammattiteatteria, yllätyksellistä musiikkia ja ajankohtaisia teemoja. Vasama ja Ruuskanen ovat tulleet tunnetuiksi muokkaamalla klassikoista tragikoomisia ja uusia näkökulmia avaavia tulkintoja. Teatterin ohjelmistossa on esityksiä niin aikuisille kuin lapsille, ja myös ryhmän uusin, Kansallisteatterin kanssa yhteistyössä luotu Aleksis Kivi -esitys, on herättänyt katsojissa laajaa suosiota.

Ruuskasen ja Vasaman kiertue-esityksiä nähdään niin teattereiden näyttämöillä, kulttuuritaloissa, kouluissa, päiväkodeissa kuin yksityistilaisuuksissa pääkaupunkiseudulla ja ympäri Suomen. Myös striimiesitykset ovat osa esitystarjontaa. Esityksiä ryhmä toteuttaa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Duon aikuisille suunnattuja esityksiä ovat Juoksuhaudantie, Punainen viiva, Don Quijote ja Aleksis Kivi. Koko perheelle sopivia esityksiä ovat Keisarin uudet vaatteet ja Frankenstein. Katsojia näyttelijäkaksikon esityksillä on tähän mennessä ollut yli 100 000.

Aleksis Kivi -esitys ensin kiertueelle ja takaisin Kansallisteatteriin syksyllä 2023
Ruuskasen ja Vasaman viimeisin teos Red Nose Companylle on tammikuussa 2022 ensi-iltansa Suomen Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä saanut Aleksis Kivi. Esitys on ollut valtava yleisö- ja arvostelumenestys. Kansallisteatterin loppuunmyytyjen näytäntöjen jälkeen esitys lähtee syksyllä 2022 kiertueelle yhteistuotantotaloihin Jyväskylän, Kuopion, Lahden ja Turun kaupunginteattereihin sekä Tampereen Työväen Teatteriin. Lisäksi esitys nähdään mm. Lappeenrannassa. Esitys palaa Kansallisteatteriin syksyllä 2023.

Aleksis Kivi on Red Nose Companyn, Kansallisteatterin, kamariorkesteri Avantin, Jyväskylän, Kuopion, Lahden ja Turun kaupunginteatterin sekä Tampereen Työväen Teatterin yhteistuotanto.

Kuva: (c) Sakari Röyskö, Helsingin kaupunki