Red Nose Company ja Kamariorkesteri Avanti! yhteistyössä

15.12.2021

Red Nose Companyn Aleksis Kivi on komedia miehestä, josta tuli monumentti. Näyttämöllä on näyttelijäkaksikko Timo Ruuskasen ja Tuukka Vasaman lisäksi ensimmäistä kertaa myös muusikoita. Kamariorkesteri Avantin jousikvartetissa vaihtelevat Eriikka Maalismaa, Terhi Paldanius, Tommi Asplund, Olga Reskalenko, Santtu Podzniakov ja Joasia Cieślak, joita johtaa Niko Kumpuvaara harmonikallaan. Musiikin sovituksesta vastaa Marzi Nyman.

Hengenheimolaiset Red Nose Company ja Avanti!

Avanti! valikoitui Red Nose Companyn yhteistyökumppaniksi, sillä toimijoiden asenteet ja toimintatavat tuntuivat tukevan toisiaan. Kokeileminen on sallittua ja ohjelmistoon voi kuulua myös yllätyksiä. Red Nose Companyn toiminnanjohtaja Tuukka Vasama tunteekin selkeää hengenheimolaisuutta avantilaisten kanssa.

– Avantin muusikot ovat rohkeita, ennakkoluulottomia ja joustavia. Huippuammattilaisia, jotka soittavat hyvällä boogiella. Esityksemme sisältävät aina improvisaatiota, joten myös Niko Kumpuvaaran rooli kvartetin johtajana on tärkeä. Nikon kokemus eri musiikkityyleistä ja eri kokoonpanoista tulee tässä hyvään käyttöön. Oikein odotan, että pääsemme bändin kanssa soittamaan yhteistä esitystämme yleisölle, Vasama hymyilee.

Myös Avantin taiteellinen johtaja Kari Kriikku on innoissaan yhteistyöstä. Kriikku uskoo, että teatterialan tekijöillä ja muusikoilla on paljon jaettavaa, ja yhteinen projekti inspiroi molempia osapuolia.

– Red Nose Companyn heittäytyminen Aleksis Kiven maailmaan tuntuu kiinnostavalta ja rohkealta, mutta jotenkin myös mukavan tutulta. Avanti! on tehnyt samantyyppisiä vetoja musiikin saralla. Teatteri kiehtoo sekä minua että soittajiamme. Olen varma, että avantilaiset tulevat nauttimaan produktiosta täysin rinnoin, Kriikku summaa.

Suomalaiskansallinen tematiikka läsnä myös musiikissa

Musiikki on tärkeä osa Aleksis Kivi -esitystä. Esityksen musiikki vaihtelee klassisesta musiikista populaarimusiikin suosikkikappaleisiin. Sovituksista jousikvartetille vastaa musiikin raja-aitoja rikkova Marzi Nyman.

– Teoksemme keskittyy suomalaiskansallisen tematiikan ympärille. Tuomme esiin Kiven tekstien lyyrisempää puolta ja koemme, että musiikin kautta saamme nostettua esiin Kiven kielen musiikillisia kvaliteetteja. Tässä meitä auttavat Marzin sovitukset, jotka loihtivat myös nykymusiikkiiin sibeliaanisia kaikuja, Vasama kertoo.

Esityksen ohjaa näyttelijöiden kanssa yhdessä Linda Wallgren, jonka Kivi-tulkintoja on nähty vastikään Turussa ja Lahdessa. Käsikirjoitus on luotu yhteistyössä Kansallisteatterin dramaturgin Eva Buchwaldin kanssa. 

Kuvassa: Eriikka Maalismaa, Timo Ruuskanen, Tuukka Vasama, Niko Kumpuvaara | Kuva: Cata Portin