Red Nose Company jatkaa Taidetestaajat-hankkeessa lukukaudella 2020-2021!

7.4.2020

Red Nose Company jatkaa osana Taidetestaajat-hanketta myös tulevana lukukautena. Taidetestaajissa kaikille kahdeksasluokkalaisille tarjotaan yksi alueellinen taidevierailu.

Taidetestaajat jatkuu lukuvuonna 2020–2021 uudella mallilla, jossa kaikille kahdeksasluokkalaisille tarjotaan yksi alueellinen taidevierailu. Tulevana lukuvuonna opetus- ja kulttuuriministeriö liittyy rahoittamaan hanketta yhdessä Suomen Kulttuurirahaston ja Svenska kulturfondenin kanssa. Taidetestaajien kevätkausi 2020 jäi olosuhteiden pakosta kesken, mutta parhaillaan kartoitetaan virtuaalisten sisältöjen mahdollisuutta.

Taiteen ja kulttuurin merkitys korostuu vaikeina aikoina, ja Taidetestaajissa katsotaan jo tulevaisuuteen. Hankkeen ensimmäinen kolmivuotiskausi päättyy toukokuussa 2020. Syksyllä Taidetestaajat jatkuu eduskunnan myöntämän osarahoituksen turvin yhden alueellisen vierailun mallilla. Hankkeen alkuperäiset käynnistäjät Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden maksavat puolet toiminnasta ja valtio toisen puolen. Kokonaisbudjetti lukuvuodelle 2020–2021 on 2,8 miljoonaa euroa.

Tulevan lukuvuoden taide-elämykset on valittu aiempien vuosien tavoin avoimen haun kautta. Niitä tuottaa yhteensä 47 taidelaitosta, joista Taidetestaajille uusia on kuusi. Lista tulevan kauden vierailukohteista löytyy tiedotteen lopusta. Varsinaisen taiteellisen sisällön lisäksi valintakriteereissä on painotettu nuorille suunnattua yleisötyötä, niin sanottuja etkoja ja jatkoja, eli mitä taidelaitos tarjoaa elämyksen syventämiseksi. Myös Taidetestaajat-sovelluksella annettava palaute on tärkeä osa kokonaisuutta.

Koronavirus keskeytti valitettavasti myös Taidetestaajien kuluvan kevään vierailut. Eri taideorganisaatioiden kanssa selvitetään parhaillaan mahdollisuuksia tarjota nuorille ja opettajille virtuaalisia sisältöjä. Svenska kulturfondenin toimitusjohtaja Sören Lillkung odottaa mielenkiinnolla asian etenemistä.

– On hienoa, jos voimme tuoda taidetta kotona opiskeleville nuorille ja samalla tarjota valmiita sisältöjä opettajille. Erityisen tärkeänä näkisin tämän niille ryhmille, jotka eivät päässeet kevään vierailuille.

Hyvät tulokset innostavat jatkamaan kehitystyötä
Alusta asti konseptia kehittämässä ollut hankepäällikkö Anu-Maarit Moilanen siirtyy kesäkuussa uusiin tehtäviin.

– Taidetestaajat on kolmessa vuodessa saavuttanut vakiintuneen aseman suomalaisissa peruskouluissa ja taideorganisaatioissa. Aluekoordinaatiotyö on auttanut kouluja ja taidetoimijoita ymmärtämään toistensa toimintatapoja, ja vierailukokonaisuuksia on jatkuvasti kehitetty kentältä saatujen kokemusten perusteella, Moilanen kertoo.

Uudeksi hankepäälliköksi on valittu Joonas Keskinen, joka on työskennellyt hankkeen alusta lähtien Pirkanmaan aluekoordinaattorina.

– Taidetestaajat on taidemaailman ja koulujen yhteinen ponnistus taiteen saavutettavuuden lisäämiseksi. Taide-elämysten tuottamisen lisäksi haluamme myös aidosti kuulla nuorten kokemuksia sekä tarjota kouluille innostavia ilmiöitä ja monipuolista aineistoa opetuksen tueksi.

Kesän jälkeen myös toimintaa koordinoivan tiimin koko ja työskentelytavat muuttuvat. Alueellisesta koordinoinnista ja 19 osa-aikaisesta aluekoordinaattorista siirrytään laajemmin kokonaisuutta palvelevaan tehostettuun tiimiin, johon kuuluu 10 henkilöä. Työskentelyn pääpaino on toiminnan kehittämisessä sekä koulujen, taideorganisaatioiden että nuorten näkökulmat huomioon ottaen.

Lähes kaikki Suomen koulut mukana
Osallistumisprosentti tulevalle lukuvuodelle on 99, eli käytännössä kaikki Suomen yläkoulut ovat jälleen mukana. Kulttuurirahaston yliasiamies Antti Arjava toivoo, että taidetestaus ei unohtuisi koronaepidemian takia.

– Koronaepidemia on iskenyt järkyttävästi myös kulttuurin rahoitukseen. Nuorten kulttuuriharrastus on kuitenkin sijoitus vuosikymmeniksi eteenpäin. Sitä paitsi taidematkat elvyttävät suoraan paitsi kulttuurilaitoksia myös vaikeuksissa olevaa liikennealaa eivätkä siinä mielessä ole mitään tarpeetonta ylellisyyttä. Vaikka juuri nyt on kiireellisempiä ongelmia ratkottavaksi, Taidetestausta kannattaa ilman muuta jatkaa ensi vuoden jälkeenkin.

Mikä Taidetestaajat?
Taidetestaajat on kulttuurin suurhanke, joka on vienyt lukuvuosina 2017–2020 taiteen äärelle kaikkiaan noin 180 000 nuorta opettajineen. Mukana ovat olleet käytännössä kaikki Suomen yläkoulut.

Hankkeen käynnistivät ja sitä rahoittavat Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden, ja sitä koordinoi Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto. Lukuvuonna 2020–2021 kaikki nuoret tekevät yhden alueellisen vierailun. Rahoituksesta puolet tulee säätiöiltä ja puolet valtiolta. Kokonaisbudjetti on 2,8 miljoonaa euroa.

www.taidetestaajat.fi

Taidetestaajien vierailukohteet lukuvuonna 2020–2021

Aboa Vetus & Ars Nova -museo
Ahaa Teatteri
Aurinkobaletti
Flow Productions
Hämeenlinnan taidemuseo
Hämeenlinnan Teatteri
Joensuun kaupunginorkesteri
Jyväskylän kaupunginteatteri
Jyväskylä Sinfonia
Kajaanin kaupunginteatteri
Kajaanin taidemuseo
Kansallisgalleria: Kiasma, Ateneum ja Sinebrychoffin taidemuseo
Kemin taidemuseo
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
Klockriketeatern
Kouvolan Teatteri
Kuopion kaupunginorkesteri
Kuopion Taidemuseo
Lahden kaupunginteatteri
Lappeenrannan kaupunginorkesteri
Lappeenrannan taidemuseo
Lohjan kaupunginorkesteri
Mikkelin Teatteri
Oulun kaupunginteatteri
Oulun taidemuseo
Porin taidemuseo
Porin teatteri
Red Nose Company
Rovaniemen Teatteri
Seinäjoen taidehalli
Serlachius-museot
Suomen kansallisooppera ja -baletti
Suomen Kansallisteatteri
Svenska Teatern
Särestöniemi-museo
Tampereen Teatteri
Tanssiteatteri Hurjaruuth
Tanssiteatteri Minimi ja työryhmä
Tanssiteatteri Raatikko
Vaasan kaupunginteatteri
Varkauden Teatteri
Wasa Teater
Wäinö Aaltosen museo
Åbo Svenska Teater
Ålands konstmuseum