Red Nose Companyn Don Quijote on komedia ystävyydestä ja idealismista

10.1.2019

Red Nose Companyn näyttelijät Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama jatkavat yhteistyötään ohjaaja Otso Kauton kanssa. Kolmikon aiemmat teokset Juoksuhaudantie ja Punainen viiva ovat olleet menestyksiä – teoksia on esitetty ympäri Suomea yhteensä 200 kertaa. Nyt he ovat tarttuneet espanjalaiseen klassikkoon, ja vievät katsojat seuraamaan Don Quijoten ja hänen aseenkantajansa Sancho Panzan seikkailuja. Esitys on suunnattu aikuisyleisölle.

Don Quijote on kuuden teatterin yhteistuotanto, jossa vapaan kentän teatterit ja laitosteatterit lyövät kättä. Red Nose Company on hankkeen päätuottaja, osatuottajana toimii Teatteri Quo Vadis. Yhteistuotantokumppaneina ovat Kuopion kaupunginteatteri, Lahden kaupunginteatteri, Turun kaupunginteatteri sekä Tampereen Työväen Teatteri.

Hurjapäinen komedia ystävyydestä

Miguel de Cervantesin Don Quijotea pidetään eurooppalaisen kertomakirjallisuuden kantateoksena, ja sillä on ollut suuri merkitys länsimaiselle kulttuurille.

– Don Quijote on järjettömän hieno road trip. Esityksessä nähdään maailmankirjallisuuden ensimmäinen komediaparivaljakko, kertoo näyttelijä Timo Ruuskanen.

– Don Quijotea ja Sancho Panzaa voidaan pitää esikuvana monille kaksikoille, kuten Pekka ja Pätkä, Ohukainen ja Paksukainen, Thelma & Louise ja vaikka Hansu ja Pirre, näyttelijä Tuukka Vasama täydentää.

Näyttelijät Ruuskanen ja Vasama ovat toimineet klovniduona jo kuuden vuoden ajan ja heidän parivaljakkonsa on monessa suhteessa samanlainen kuin kirjan kaksikko.

– Lahden kaupunginteatterin johtaja Ilkka Laasonen, nähtyään meidän esityksemme, istahti pöytänsä ääreen ja sanoi, että teidän pitäisi jossain vaiheessa tehdä Don Quijote, kertoo Vasama. Esitys on kertomus ystävyydestä, sekä Don Quijoten ja Sanchon, mutta myös minun ja Timon ystävyydestä.

– Kun on pitkään tien päällä kaksistaan, oppii tuntemaan toisen kaikki puolet, Ruuskanen nauraa. Siksi me olemme juuri oikea kaksikko esittämään tämä road trip.

– Olemme myös näiden vuosien aikana ystävystyneet ohjaaja Otso Kauton kanssa. Yhteistyömme on paljon enemmän kuin pelkkää työtä: arvostamme toisiamme ihmisinä ja ystävinä, Vasama lisää.

Yhteiskuntakritiikkiä ja huumoria

Miguel de Cervantes on kirjoittanut kantaaottavan teoksen, jossa yhteiskuntakritiikki on naamioitu huumorin ja päähenkilön hulluuden taakse.
– Parhaimmillaan huumori on paljastaessaan todellisuudesta sellaisia asioita, joista normaalisti vaietaan, miettii Vasama. Mutta se ei saa tapahtua huumorin kustannuksella – tärkeintä on että yleisöllä on hauskaa! Tämän myös Cervantes aikoinaan ymmärsi. Don Quijotesta tuli merkkipaalu sen hulvattomuuden ja tarkkanäköisyyden vuoksi, ei siksi että se kritisoi aikansa valtaapitäviä.

– Red Nose Companyn Don Quijoten keskiössä ovat kansojen ja kulttuurien kohtaaminen sekä idealismi ja sankaruus, Don Quijote on ollut tärkeä teos eurooppalaiselle identiteetille. Samalla se muistuttaa lempeästi, että monet eurooppalaisen kulttuurin kulmakivet ovat tulleet meille arabikulttuurin kautta, valottaa ohjaaja Otso Kautto.

Ensi-illat Helsingissä, Kuopiossa, Lahdessa, Tampereella ja Turussa.

Varaa nyt lippusi täältä.