Red Nose Company Yhdistää Voimansa Suurten Teattereiden Kanssa

23.11.2018

Yhteistyöllä tuulimyllyjä päin!

Vapaa kenttä yhdistää voimansa VOS-teattereiden kanssa Don Quijote -tuotannossa

Red Nose Companyn näyttelijät Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama jatkavat yhteistyötään ohjaaja Otso Kauton kanssa. Kolmikon aiemmat teokset Juoksuhaudantie ja Punainen viiva ovat olleet menestyksiä – teoksia on esitetty ympäri Suomea yhteensä 200 kertaa. Nyt he ovat tarttuneet espanjalaiseen klassikkoon, ja vievät katsojat seuraamaan Don Quijoten ja hänen aseenkantajansa Sancho Panzan seikkailuja. Esitys on suunnattu aikuisyleisölle.

Don Quijote on kuuden teatterin yhteistuotanto, jossa vapaan kentän teatterit ja laitosteatterit lyövät kättä. Red Nose Company on hankkeen päätuottaja, osatuottajana toimii Teatteri Quo Vadis. Yhteistuotantokumppaneina ovat Kuopion kaupunginteatteri, Lahden kaupunginteatteri, Turun kaupunginteatteri sekä Tampereen Työväen Teatteri.

– Yhteistyö on kaikille kannattavaa, kertoo Lahden kaupunginteatterin johtaja Ilkka Laasonen. Me saamme entistä monipuolisempaa ohjelmistoa ja Red Nose Company tavoittaa uusia yleisöjä.

– Näen tällaisen tuotantomallin kehittämisessä valtavan potentiaalin, miettii näyttelijä Timo Ruuskanen. Kulttuurin saralla rahoituksen puute on arkipäivää. Voisikin sanoa että työ vapaalla kentällä on taistelua tuulimyllyjä vastaan. Resurssejamme jakamalla voimme luoda laajempia hankkeita.

– Hankkeella on myös vahva kansainvälinen potentiaali, ja sille kaavaillaan esitysjaksoa Espanjaan yhteistyössä Suomen Madridin-instituutin ja Alcazar de San Juanin Cervantes-festivaalin kanssa, kertoo ohjaaja Otso Kautto. Hän aloittaa vuodenvaihteessa Tampereen Työväen Teatterin johtajana ja näkisi mielellään kansainvälisen yhteistyön lisääntyvän suomalaisella teatterikentällä. Red Nose Companyn hanke on osa Opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuurivientiohjelmaa.

Hurjapäinen komedia ystävyydestä ja idealismista

Don Quijote on kertomus hurjapäisestä idealismista, ja sen huumori tavoittaa ihmiset vielä viisisataa vuotta teoksen ilmestymisen jälkeenkin.

– Ritariksi ryhtynyt Don Quijote hyökkää iloisesti kaikkia maailman vääryyksiä vastaan, ja tulee kuin vahingossa paljastaneeksi eurooppalaisuuden syvimmät kipupisteet, kertoo Sancho Panzaa esittävä näyttelijä Tuukka Vasama.

Ensi-ilta pidetään 24.1.2019 Helsingissä, Teatteri Avoimissa Ovissa, jossa nähdään kevätkaudella 20 esitystä. Kuopion kaupunginteatterin ensi-ilta on 16.2.; Lahdessa, Tampereella ja Turussa esitys nähdään syksyllä 2019. Kussakin teatterissa järjestetään kuusi näytöstä, Tampereella kahdeksan.